2002. március 26. 11:00

A környezettudatos vállalaton olyan gazdálkodót értünk, amelynek vezetése felismeri, hogy a tisztább tevékenység nem feltétlenül kerül többe, sőt, kisebb anyag és energiafelhasználáson, jobb piaci megítélésen, növekvő dolgozói megelégedésen, a hatóságokkal és más érdekelt felekkel való jobb viszonyon keresztül anyagi és nem materializálható előnyökkel is járhat rövid és hosszú távon. Mégis, a valóságban hazánkban a vállalatoknak csak egy kis csoportja indult el ebben az irányban.

Következtetések

A vállalatok környezettudatosságának térnyerése gyerekcipőben jár, bár hazánk kedvező csírákat mutat. Egy cég komoly piaci és hosszútávú megítélésbeli előnyökhöz juthat, ha alkotó módon használja ki a környezetkímélőbb gazdálkodásban rejlő lehetőségeit. Ezeket a lehetőségeket azonban nagymértékben meghatározzák adottságai. Legkorábban a szennyező iparágakban működő vállalatok kezdték el a környezetvédelmet stratégiájuk részévé tenni (pl. vegyipar), valamint az üzleti kiválóságra törekvő cégek (pl. autógyárak, nagyobb elektronikai gyártók, stb.). A nagyobb cégek nagyobb szervezettségüknél fogva jobban hamarabb intézményesítették a környezetvédelmet. Természetesen a szilárd piaci helyzet is elősegíti az ilyen változásokat.

A fentiek mellett nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk a szubjektív elemeknek. A hivatásos vállalatvezetők sikerének jellemzői már mások, mint a korábbi tulajdonos igazgatóké. Az új szerepkör gyakran nagymértékben csökkenti a környezettudatos vállalatirányítás esélyeit. Ez nem a megközelítés hátrányos volta miatt van, sokkal inkább a vonzóbb, rövidtávú előnyökkel kecsegtető lehetőségek versenye miatt.

A helyzet orvosolható, ha az előnyöket felismerő és realizálni képes "bajnok" van a vállalatnál. Ez lehet maga a változásokat előidézni képes felsővezető, vagy megfelelő ismeretekkel, képességekkel, formális és informális hatalommal rendelkező alkalmazott, aki képes fogékonnyá tenni a felsővezetést. Ugyanakkor az ilyen változások tiszavirág életűek, ha a cég nem kap folyamatos pozitív visszacsatolást környezeti erőfeszítésit illetően a piacról és az érdekelt felektől, ezért van nagy jelentősége a környezeti díjaknak, pozitív sajtónak, környezettudatos vásárlói rétegnek, a változást segítő szakmai szervezeteknek. A fentiek miatt nagy jelentőséget tulajdoníthatunk a vállalatvezetők tudatformálásának.

A cikk első része

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.