2017. november 29. 13:12

A jövő év első három hónapjában jönnek a demonstrációk, ha nem sikerül megegyezni a béremelésükről.

Sztrájksorozatot hirdet az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében a jövő év első három hónapjára a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ha nem születik megegyezés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén - jelentette be a szakszervezet elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Boros Péterné MKKSZ-elnök az MTI egy korábbi felvételén

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke az OKÉT szerdai ülése előtt arról beszélt újságíróknak, hogy az alacsony bérek miatt sorra hagyják el a diplomás munkavállalók az önkormányzatokat, amelyek emiatt nem tudják ellátni a törvényben rájuk ruházott feladatokat.

Mint mondta, a szakemberhiány a demokrácia alapintézményeit veszélyezteti, a szerdai érdekegyeztetésen ezért ígéretet várnak a kormánytól, hogy rendezi annak a mintegy 700 ezer önkormányzati dolgozóknak a bérét, akik már tíz éve nem kaptak béremelést.

Hozzátette: ezért az OKÉT ülésén felvetik a 245 ezer forintos diplomás minimálbér bevezetését, ha erre nem kapnak választ az ülésen, több lépésben sztrájkolnak jövő év elején, először január 12-én és 15-én, ennek eredménytelen eltelte esetén február 15-19. között, és ha ez is eredménytelenül telik el, akkor március 7-10. között.

Borosné megjegyezte: az önkormányzati tisztviselők keresetének növelése - illetve az ehhez szükséges 30-40 milliárd forint - nem lehet pénz kérdése, amikor az ország költségvetése 20 ezer milliárd forintos.

MTI