3p

Most már a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is megerősítette, amit a múlt heti Kormányinfón még csak virágnyelven közöltek: nem csökkentik a szabad felhasználású diákhitel kamatát.

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen – jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A tárca szerint bár „a háború és a szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megemelkedett”, a kormány álláspontja szerint ebben a nehéz gazdasági helyzetben sem lehet hagyni, hogy ennek kárát a diákok lássák. Azt írják, meg kell védeni a hallgatók érdekeit, hiszen egyéni boldogulásukon túlmutatóan ők jelentik hazánk számára a jövőt, különös tekintettel a családalapításra vagy a megfelelően képzett hazai munkaerő biztosítására. Képzett és jól teljesítő hallgatók nélkül hosszútávon nincs versenyképes és prosperáló gazdaság sem.

Mint mindenről is, erről is a háború és a szankciók tehetnek. Fotó: Depositphotos
Mint mindenről is, erről is a háború és a szankciók tehetnek. Fotó: Depositphotos

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 2022. június 30-ig 1,99 százalék volt. A kormány ezt emelte meg a tavalyi év közepén 4,99 százalékra, majd egy évvel később, 2023. július 1-jén 7,99 százalékra. A tárca akkori közleménye akkor azt tartalmazta, a fél évvel ezelőtti referenciamutatók alapján kamattámogatás nélkül la Diákhitel1 kamatának 14 százalékra kellett volna rúgnia.

A GFM arról tájékoztat, hogy a kormány megállapította: a jelenlegi piaci körülmények alapján, és a hatályos szabályok szerint a szabad felhasználású diákhitel kamatának 13 százalék fölötti szintre kellene emelkednie. „A hallgatók és a családok megvédése és megerősítése érdekében a kormány azonban arról határozott, hogy a diákok jövőre is 7,99 százalékos kamat mellett juthatnak a Diákhitel1 termékhez, miközben a Diákhitel2 és a képzési hitel továbbra is 0 százalékos kamattal érhető el számukra” – áll Nagy Mártonék közleményében.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti Kormányinfón közölte, a diákhitelek kamattámogatása megmarad. Lapunk azon kérdésére, hogy a mostani csökkenő kamatkörnyezetben csökkenni fog-e a Diákhitel1 kamata is, a tárcavezető azt mondta, a kamatszintet 7,99 százalékon fagyasztották be.

A diákhitel jelenleg is rendkívül népszerű a hallgatók körében, idén is több mint 13 ezer új szerződéskötésre kerülhet sor, míg az élő szerződések száma meghaladja a 200 ezret.

A minisztérium azt írja, az „alacsony kamat mellett” a kormány előnyös diákhitel számla létrehozásával is segíti a hallgatókat, akik júliustól minden eddiginél kedvezőbb feltételek és lehetőségek mellett nyithatnak diákhitel számlát. A diákhitel számlát biztosító kereskedelmi bankoknak ugyanis ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is – közölte a GFM.

(MTI nyomán)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!