3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.

A jelenlegi magyar öngondoskodási rendszer elsősorban a középgenerációt éri el és azokat, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek – mondta Karácsony Mihály a Nyugdíjszerviz adásában. Emiatt pedig nagyon sok társadalmi réteg kerül bizonytalan helyzetbe.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint nyugdíjbiztosítással jelenleg 420 ezer magyar polgár rendelkezik és ők valóban elsősorban a közép- és felsőosztály tagjai. Hasonló a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében, amelyből 80-100 ezer létezik a mai Magyarországon. Összességében ez körülbelül félmillió ember. Van azonban a harmadik elem az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, amellyel körülbelül 1 millió ember rendelkezik. Igaz, csak a fele fizeti rendszeresen a tagdíjat.

Ez a rendszerelem tipikusan az alacsony keresetűeknek nyújt lehetőségeket. Az ő esetükben viszont kulcskérdés a munkáltatói hozzáállás. Ha a munkaadó átvállalja ennek a tagdíjnak a kifizetését, ha nem is egészében, csak részben, akkor is a munkavállalói motiváció szinte száz százalékos lesz. Jó példa erre, a Magyar Villamos Művek (MVM), amely nagyon komoly összeggel támogatja munkavállalóinak öngondoskodását. Külön előnye ennek a konstrukciónak, hogy a munkáltatótól kapott hozzájárulás 20 százalékát a dolgozó adójóváírásként visszaigényelheti, ami dupla haszon.

Farkas András elmondta, hogy végül is az öngondoskodás egy bizalmi kérdés. Ez ügyben hatalmas sebet ejtett a Magánynyugdíjpénztárak bezárása. 3 millió tag hirtelen ott állt öngondoskodás nélkül és még meg is fenyegették őket, hogy állami nyugdíjuk sem lesz, ha nem lépnek vissza a kormány által garantált rendszerbe. Minek takarékoskodjak hosszútávra, ha azt bármikor elveheti az állam – kérdezték az emberek.

Farkas András úgy látja, hogy e területen nagyon erős a bizalmi válság és szükség lenne bizonyos reformokra, például arra, hogy a rendszerben elérhető kedvezményeket valorizálják, karbantartsák, amelyek 2016 óta nem változtak. A 20 százalékos adó-visszatérítés mértéke nyugdíj-megtakarítási típusonként eltérő összegben – 100 000 és 150 000 forint között maximalizálva van. Többféle nyugdíj-megtakarítás esetében pedig egy személy, egy évben maximum 280 000 forintot igényelhet vissza, és ez az összeg nem ugyanazt jelenti ma, mint 2016-ban.

A Nyugdíjszerviz e-mail címe éjjel-nappal működik.

Címe: [email protected].

Szakértőink bármilyen nyugdíjjal kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolnak. A műsor az Oltalom Rádió, a Klasszis Média, valamint a Piac és Profit gazdasági hírportál együttműködésében készül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!