<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Vajon tényleg csupán a gazdasági bizonytalanság okozta hatásokat szűri ki az Országgyűlés elé terjesztett rendeleti költségvetés? Vagy a büdzsé bevételeinek újraelosztása megmutatja, mik a kormányzat prioritásai, és mik a mostohagyermekei? Jegyzet.

Jóhiszemű leszek: Orbán Viktor kormánya tényleg nem sejtette. Nem azt, hogy békaemberekkel fog találkozni, bár az összeesküvés-elméletek gyártása és terjesztése (onnan kezdve, hogy „b*zi a Vona” egész odáig, hogy Soros egy szál drótvágóval bontaná le a több száz kilométeres határkerítést) nem áll távol a kormánypárttól és holdudvarától. Hanem azt, hogy egy olyan nyitott gazdaság, mint a magyar, el fogja kerülni az elkerülhetetlent.

Készítettek egy költségvetést tavaly nyárra, annak rendje és módja szerint az Országgyűlés plénuma elé terjesztették, majd a kormánypárti bólogató Jánosok rányomták az „igen” gombot. És elhitték. Elhitték, hogy 377 forint marad az euró (tavaly április eleje óta nem volt ennyi), hogy 346 forint marad a dollár (tavaly március eleje óta nem volt ennyi), hogy 5,2 százalék marad az infláció (tavalyelőtt augusztus óta nem volt ennyi).

A kormánypártban elhitték, hogy a forint visszerősödik csaknem egy évvel ezelőtti szintjére. Fotó: Depositphotos
A kormánypártban elhitték, hogy a forint visszerősödik csaknem egy évvel ezelőtti szintjére. Fotó: Depositphotos

Elhitték, annak ellenére, hogy a napnál világosabb volt, az ukrajnai konfliktus nem lesz villámháború, és azt is tudni lehetett, a gazdasági szereplők nem hülyék, azaz az ársapkákon elszenvedett veszteséget más termékeik árának emelésével fogják ellensúlyozni.

Törvényszerű volt tehát, hogy a 2023-as költségvetésnek nevezett szöveggyűjtemény nemhogy összeomlik, de még a hatályba lépését sem érte meg.

És Orbán Viktor olyat lépett, amit még Kádár János sem mert megtenni: rendeleti úton, az Országgyűlés kihagyásával alkotott új költségvetést.

Hogy azután a büdzsé mégis a Parlament elé kerül, az már gyakorlatilag halottnak a csók, a rendeleti költségvetés – az ukrajnai háború mint veszélyhelyzetet kiváltó ügy okán – már csaknem egy hónapja hatályos, az államigazgatás különféle egységei ennek számai alapján gazdálkodnak, és mivel úgyis „feles törvényről” van szó, kétségünk sincs afelől, hogy törvényi szintre emelkedik a most még rendeletként érvényesülő jogszabály. Bár költségvetési átcsoportosításokra eddig is minden évben számos alklaommal került sor, azok az államháztartási törvény keretein belül történtek, így például a kabinetnek nem volt lehetősége a büdzsé főösszegeinek átírására. Az, hogy a közpénzek elosztásának már az alapelveiről is kvázi „törvényerejű rendelettel” döntenek, visszalépés nemhogy a Kádár-korba, hanem még sokkal korábbra! Gulyás Gergely legutóbbi Kormányinfóján hangzott el, hogy a büdzsé végszavazására márciusban kerülhet sor, ami azt jelenti, tényleg szimbolikus aktusról van szó. Mert ha valóban olyan ügy lenne a Ház előtt, aminek jelentős hatása lenne az életünkre, akkor azt

egy nap alatt keresztül lehetne verni a kétharmad segítségével – ahogy az megtörtént a kata kinyírása során, vagy akkor, amikor lakásra takarékoskodók tömegeitől vették el a lehetőséget, hogy állami támogatásban részesüljenek.

Mivel jóhiszemű vagyok, ezért azt feltételezem, Orbán Viktor és csapata nem akarták maguk javára kihasználni a helyzetet. Ezért újraszámolták a büdzsé bevételi oldalán, hogy a reálisan várható devizakurzusok, fogyasztóiár-index, energiaárak, gazdasági bővülés stb. alapján mennyi lesz a befolyó adóbevétel, és abból mennyit kell elkölteni az állam működésére. A maradékot pedig igazságosan szétoszthatták az állam által finanszírozott és/vagy támogatott szektorok között.

A kulcsszó pedig az „igazságosan” – lenne.

Csakhogy ennek az igazságosságnak a rendeleti büdzsében, és az attól alig különböző költségvetési törvényjavaslatban nem látjuk nyomát.

Igazságosan kellene újraosztani a büdzsé bevételeit. Fotó: Pixabay
Igazságosan kellene újraosztani a büdzsé bevételeit. Fotó: Pixabay

Orbán Viktor focirajongó. Nincs ezzel semmi gond, nagyon ritka az olyan, aki Puskás Öcsi országában nem az. Vízilabdában mi vagyunk a császárok – szólt a reklám néhány éve. Az új költségvetésben nőttek is a sportcélú kiadások előirányzatai.

Csakhogy ezzel párhuzamosan más, sportrajongóként is elismerem, fontosabb célokra ennél kisebb emelés jut, vagy – horribile dictu – nem jut! Bár elő szokott kerülni érvként, hogy a nyugdíjprémiumot a nyugdíjtörvény írja elő, és 1,5 százalékos növekedés esetén ezt ne várjuk, ez erős félinformáció. A jogszabály csak annyit mond ki: 3,5 százalékos emelés felett kötelező kifizetni egy meghatározott metodika szerint kiszámolt összeget. Furcsamód, senki nem hivatkozott a törvényre akkor, amikor Orbán Viktor a törvényi előírtnál több nyugdíjprémiumot fizetett ki a választások előtti osztogatás során. Így tehát

most sem tiltja semmi, hogy – dacára a gyengébb gazdasági teljesítménynek – a kabinet szánjon plusz pénzt idős honfitársainknak a közös adóforintjainkból.

Ám a rendeleti büdzséből elvették a korábban erre szánt 25 milliárd forintot.

Még súlyosabb a helyzet az egészégügyi ellátások terén. Azt ugye senki nem gondolja még a Karmelitában sem, hogy miközben minden rosszért, árnövekedésért az „elhibázott brüsszeli szankciók” tehetők felelőssé, aközben épp az egészségügyi ellátás költségei nem növekednek? Ennek ellenére

a nyáron elfogadott, azóta elbukott költségvetéshez képest egy fillérrel nem emelik többek közt a háziorvosi ellátásra, otthoni szakellátásra, mentésre, betegszállításra, gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatására elkülönített keretet.

Ami pedig igazán megfejeli a botrányt: mivel a befizetett tb-járulékok és a szociális hozzájárulási adó nem fedezi az egészségügyi kassza kiadásait (ahogy a nyugdíjkasszáét sem), azt a költségvetés más bevételeiből, például áfából, szja-ból, jövedéki adóból, vagyis a vállalkozások és a polgárok által befizetett adóforintokból kell pótolni. És ez a pótösszeg az egészségügyi kassza esetében a nyáron elfogadotthoz képest több mint 100 milliárd forinttal alacsonyabb! Na, erre még Puskás Öcsi is biztos azt mondaná: álljon meg a menet!

Még el is vontak költségvetési támogatást az egészségügytől. Fotó: Depositphotos
Még el is vontak költségvetési támogatást az egészségügytől. Fotó: Depositphotos

Pedig pénz van dögivel. Ha úgy tetszik, van pénz lóvéra! Nemcsak az elszabadult infláció miatt ugranak meg a büdzsé adóbevételei, hanem az olyan rejtett adóemelés miatt is, mint például a kata kinyírása. Nyáron annak ellenére szavazta meg a fideszes kétharmad a költségvetési törvényjavaslatot, hogy előtte egy héttel a tényleg egyszerű és kedvező adónem kicsinálására is igen gombot nyomtak.

Az egykori katázók tömegei pedig ezentúl társasági adót vagy személyi jövedelemadót, illetve tb-járulékot és szochót is kénytelenek fizetni.

Az új büdzsé már ennek fényében készült el, de az az azóta többször elbukott narratíva, mely szerint a katázók tömegesen visszaéltek volna az Orbán-kormány által kínált kedvező adónemmel, visszaköszön az új javaslatban is.

Így sajnos azt kell mondanom, jóhiszeműségem tévedésen alapul.

Az Orbán-kormány kihasználja a (világ)gazdasági káoszt, és saját szájíze szerint osztja újra a pénzeket. Immár nem évente egyszer, hanem akár fél évente.

Afelől azonban nincs kétségem, hogy ezt is megmagyarázzák, lenyomják a társadalom torkán. Mert propagandára mindig van pluszpénz.