4p

A csütörtöki kormányfői bejelentés meglehetősen összeszedetlenre sikeredett, ráadásul a történet ott ment félre, ahol csak félre tudott menni, miközben némiképp még a matematika szabályait is sikerült átírniuk. A felelős szerkesztő jegyzete.

Meglehetősen érdekes folyamatnak lehettek szemtanúi a kormányfői bejelentéseket és a Kormányinfókat követők csütörtökön. Az egész szokás szerint azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor beharangozta Facebook-oldalán, hogy döntött a kormány és hamarosan bejelentés következik. A Covid-időszak óta azt már megszokhattuk, hogy a miniszterelnök előszeretettel tesz bejelentéseket a legnagyobb közösségi média hasábjain, most azonban azt kell írnom:

ennek a csütörtökinek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az igazi robbanást uszkve egy órával később Gulyás Gergely prezentálta a Kormányinfón.

A bejelentés témája sokakat érdekel, sokak pénztárcáját érinti és már nagyon aktuális is volt: a novemberben esedékes nyugdíj-kiegészítés mértéke. Ám hiába a nagy beharangozás, a csattanó és a lényeg elmaradt. A populista szöveg ugyanis egyetlen számadatot sem tartalmazott, ami pont a lényeg lett volna. 1 százalék, 3 vagy 7? Erre nem kapott választ a nézősereg, a számok világához legközelebb álló kijelentése az volt Orbán Viktornak, hogy "átlagosan közel félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás".

Na már most, azt megszokhattuk az elmúlt években, hogy a kormány képviselői gyakran lépnek a homályos útra a bejelentések során. Nevezetesen mondanak valamit, amit szeretnének - akár rövid határidővel - bevezetni, ám csak az átgondolatlanságról tesznek tanúbizonyságot. A sajtó munkatársai, elemzők vagy épp érintett szervezetek rövid időn belül nyilvánosság elé tárják, hol hibázik a történet, milyen fajsúlyos pontokra nincs válasz. Csak a bizonytalanság. Ám, hogy egy ennyire egyszerű és már rutinszerű témában sem sikerült pontosan kommunikálni, arra már meglehetősen nehéz szavakat találni.

Valamiről elfeledkezett a miniszterelnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Valamiről elfeledkezett a miniszterelnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Két - pontosabban három - dologra tudok gondolni jelen esetben:

  • Orbán Viktor forgatókönyv szerint Gulyás Gergelyre hárította a piszkos munkát, a kiegészítés mértékének és a részletek közlésével, a kormányfő megtartotta magának a propagandajellegű mondatokat, amelyek a szavazótábor hűségét erősíthetik.
  • Időközben történt valami a háttérben és Gulyás Gergelynek már kisebb korrekciót kellett közölnie, mint amit Orbán Viktor szavai sejtettek.
  • Szimplán csak a gigantikus píárgépezetben a valamely fogaskerék megakadt egy egyszerű matematikai számításon.

Az, hogy a miniszterelnök "közel félhavi" összegre utalt, számításaink szerint nagyjából 4,5 százalékos novemberi kiegészítésre engedett utalni. Ehhez képest a Miniszterelnökséget vezető miniszter 3,1 százalékot jelentett be. Ennek eredménye pedig nem "közel félhavi" összeg, hanem az átlagos nyugdíj 37 százaléka. Értem én, hogy a kormányzati kommunikáció szereti a populizmust, ahogy azt is, hogy némi szépítés beleférhet. No, de 37 százalék kerekítve sehogy sem "közel" 50 százalék. Vagyis nyilván közelebb van az 50-hez, mint a nullához, de a matematika és a kerekítés szabályai nem így működnek. Vagy arra gondoltak a szövegírók, hogy ha a 37 kerekítve 40, akkor az már nincs is messze az 50-től? Akárhogy is, ez erős csúsztatás.

Ahogy Orbán Viktor "pontos elszámolásra" tett megjegyzése is. Szerinte ez a kulcsa a hosszú barátságnak. De adja magát a kérdés, ha ez a pontos elszámolás, akkor milyen lehet a pontatlan?

Az elszámolás során ugyanis sikerült a miniszterelnöknek elfeledkeznie a tartozásáról. Igaz, az nem 2023-ban keletkezett, hanem 2022-ben, de ha már pontosak vagyunk, akkor a tartozás, az tartozás és el kell számolni vele. Vagyis ebben az esetben meg kell adni azt.

Mivel ugyanis 2022-ben a tényleges infláció magasabb lett annál, mint amennyivel végeredményben emelkedtek a nyugdíjak a kétszeri korrekciót követően is, így még Orbán Viktor 1,2 százalékkal adós a nyugdíjas társadalomnak. Ezzel vajon mikor tervez elszámolni, ha már "pontos elszámolás, hosszú barátság"?

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!