5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma már összefolynak a legendák és a valós történetek. Mindenesetre Kossuth Lajos ma is a legtekintélyesebb magyar államférfi, nevét minden magyar ismeri, emléke példátlanul erős. Nincs olyan települése az országnak, ahol ne viselné a nevét utca, tér, múzeum, híd, tanintézet, könyvkiadó, művelődési ház. Róla nevezték el a legrangosabb nemzeti elismerésünket, valamint az első számú magyar rádióadót, sőt, egy erős „retro” cigarettának is ő volt a névadója.

Amikor még nem létezett tévé és internet, akkor is mindenki tudta ki ő, mindegy, hogy Pesten vagy Cegléden, Törökországban, Angliában vagy Amerikában élt. Már életében daloltak róla lelkesen a katonák és személyisége versek tucatját ihlette.

Nincs olyan települése az országnak, ahol ne viselné a nevét utca, tér. Fotó: Wikipédia
Nincs olyan települése az országnak, ahol ne viselné a nevét utca, tér. Fotó: Wikipédia

Kalandokban bővelkedő emigrációja során Kossuthot a törökök részéről nagy tisztelet övezte. Onnan 1851 szeptemberében Angliába utazott. A krónikák szerint alig ünnepeltek még úgy idegent brit földön, mint a magyar szabadság bajnokát. 

Nemcsak híre és személyes megjelenése ragadtatta el a szigetország lakóit, de az is, hogy a klasszikus angol nyelvet milyen magas szinten beszélte. Southamptonból Londonba ment, onnan Birminghambe és Manchesterbe, mindenütt számos barátot szerezve a magyar szabadság ügyének. 

Egy kivételes menükártya

Amikor megérkezett New Yorkba és végigkocsizott a Broadway-n, tízezrek éljenezték. Tiszteletére a város vezetése nagyszabású fogadást adott, amelynek menükártyája történelmi és konyhaművészeti érdekesség. A hihetetlenül gazdag kínálatból legfeljebb csipegetni lehetett, de az impozáns menüsor azt volt hivatott érzékeltetni, mennyire tisztelik a magyar Mózest. Merthogy így nevezte őt egy debreceni kapuőr, midőn gémberedett ujjaival beírta a naplókönyvébe: Neve: Kossuth. Az útlevele rovatba pedig, némileg szabálytalan módon: Magyarok Mózese. 

Az ünneplő közönségnek és magának Kossuthnak aligha volt módja végig enni a fejedelmi ételsort. Azt sem tudjuk, megkóstolta-e a teknősbékalevest, utána pedig a párolt lazacot és a sült tőkehalszeletet Chambord-mártásban. 

A pulykagalantintól a maraszkinós tortlettig

Azután kezdték csak feltálalni a meleg ételeket, köztük a vesepecsenyét kapriszószban, a csirkét zellermártásban, a pulykát osztrigaszósszal körítve, a pulykagalantint, többféle sonkát, köztük vesztfáliait, a sült borjúdiót, a milánói makarónit. A hideg előételek sem hiányoztak, mint például a libamáj zselében, különféle halfilék, bélszín, rákmajonéz. Következtek a vadszárnyasok, a vadlúdtól a fürjig, a vadpulykáig és a vadkacsákig, majd báránykotlett, egyéb sültek. Mindehhez párolt zöldségeket szolgáltak fel körítésként. 

A pástétomok, sütemények, édességek, desszertek száma is több tucatra rúgott, az őszibaracktortától a plumpudingig, a maraszkinós tortlettektől a fagylaltokig, az édes és sós hasékig, utána pedig az elmaradhatatlan puncs, likőrök, konyak, sajttál, kávé következett. 

A hatalmas ebédlőasztalt különféle – az akkori szokásnak megfelelően cukorból, marcipánból és tragantból készített – alkotások díszítették, a Szabadság-szobortól az első amerikai Kossuth-szobor másolatáig. 

Külföldön több település viseli a nevét

Amerikából visszatérve Londonban lakott, ahol a parlamenti és irodalmi világban sok fontos összeköttetést szerzett, majd 1861-ben Itáliába költözött, ahonnan egyre nagyobb aggodalommal figyelte a kiegyezéshez vezető osztrák-magyar tárgyalásokat.

A többit már tudjuk a történelemkönyvekből: a kiegyezésben nem értett egyet Deákkal, de az 1848-s szabadságharcot örökre vele és Petőfivel kötötte össze a nép. Városok és községek hosszú sora díszpolgárrá választotta, főleg azután, hogy magyar állampolgárságát elvesztette.  Amerikában több település viseli a nevét. Ahol csak magyarok éltek és élnek, ott szinte mindenütt szobrok emlékeznek rá, igaz, ezek a műalkotások sokszor vándoroltak ide-oda, az aktuális politikai rendszertől függően.

Kossuth Lajos olyannyira beivódott a hétköznapjainkba is, hogy a magyar vendéglátás többször megemlékezett róla: néhány évvel ezelőtt a Park Hotel Flamenco, természetesen az eredeti ételsorból csak szemezgetve, a Magyar Országos Levéltár anyagának felhasználásával, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közreműködésével állított össze egy emlékmenüt.

A ceglédi Kossuth-kultusz

A Pilvax étterem is kitett magáért: Nem engedünk a 48-ból! szlogen alatt 1848 forintba került pár éve egy menüsor. Minden fogás neve a harcokra és az ellenállásra utalt: mint például az „élesre töltött libanyak, amely úgy csúszik le az ember torkán, mint ahogy a huszárkard rendet vágott az ellenség soraiban”, mellé markotányos burgonyagolyók illettek, a magyar trikolór pedig friss salátákból lett formázva. Obsitként egy kis sarokházat kínáltak, az öregkor megédesítésére…

2014-ben a ceglédi Kossuth-kultusz felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A mai ceglédiek is büszkék Kossuthra. Olyannyira, hogy a helyi Békebeli Cukrászdában több finom sütemény szokott sorakozni a vitrinekben március 15. körül, reá és a szabadságharcra emlékezve.

A koszorú, a torta meg a kifli

A Franciaországban tanult Lajos Mary mestercukrász, macaron- és csokoládémester minden évben kóstolót rendez az államférfi kedvenc süteményeiből. A celofánba csomagolt, vajjal dúsított, kandírozott narancsszelettel díszített kis kerek piskóta 150 éves múltja összefonódott a leghíresebb magyar államférfi nevével. 

Éppen úgy, mint a Kossuth tészta, a koszorú, a Kossuthka, a Kossuth kedvence torta, és természetesen a legismertebb, a Kossuth kifli. A cukrászdában ilyenkor kiállítást is rendeznek több mint 100 éves, ritkaságszámba menő, muzeális szakácskönyvekből. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!