3p

Magasabb szintre akarja emelni a közösségi média függőséget okozó hatása elleni harcot az Egyesült Államok közegészségügyi vezetője a cigarettánál és az alkoholnál bevált módszerrel.

A közösségi média legnagyobb platformjai, a Facebook, a TikTok, az Instagram vagy az X (korábban Twitter) ellen ugyanolyan erélyesen kellene fellépni, mint a dohánytermékek vagy az alkohol ellen – javasolja Vivek Murthy, az Egyesült Államok közegészségügyi rendszerének vezetője.

Megcímkéznék a platformokat?
Megcímkéznék a platformokat?
Fotó: Pixabay

Murthy azokkal a tanulmányokkal érvel javaslata mellett, amelyekből kiderül, hogy a közösségi média használata függőséget okoz és negatív hatással van az emberek lelki egészségére, különösen a legfiatalabbak esetében. „A fiatalok egészségügyi válsága vészhelyzet, aminek egyik legfontosabb okozója a közösségi média” – érvel a szakember a Popular Science összefoglalója szerint. 

Szerinte itt az ideje, hogy az érintett platformokat kötelezzék ismétlődően megjelenő, egyértelmű figyelmeztetésre azzal kapcsolatban, hogy eltúlzott használatuk károsíthatja felhasználóikat. Ebben a cigaretták és az alkoholtermékek esetén kialakított módszereket kellene követni.

Ezzel arra az 1965-ben az Egyesült Államok Kongresszusában elfogadott törvényre utalt, amelynek nyomán a dohánytermékeken fel kellett tüntetni, hogy a dohányzás káros az egészségre. Hasonló figyelmeztetések léptek életbe az alkoholos italok és az elektronikus dohánytermékek esetén is. Ugyanakkor az ilyen piaci szabályok elfogadásához a törvényhozás döntésére van szükség.

Mások is nekiestek

A közösségi médiát régóta bírálják civil szervezetek és egészségügyi szakértők azért, mert függőséget okozhatnak felhasználóik körében. Az American Psychlogical Associaton (APA) szakmai szervezet jelentése szerint a tinédzserek átlagosan közel öt órát töltenek olyan közösségi oldalak böngészésével, mint a YouTube, az Instagram vagy a TikTok.

Az APA 2019-ben erős összefüggést talált a fiatalok közösségimédia-használata és öngyilkossági hajlama között. A seattle-i közoktatási intézményeket összefogó szervezet az elmúlt évben elsőként indított pert a közösségi média platformjai ellen azzal a váddal, hogy nyereséget érnek el azon, hogy szolgáltatásuk roncsolja a fiatalkorúak lelki egészségét. A közösségi oldalakon jelenleg érvényben lévő figyelmeztetések – köztük amelyek időhatárok átlépése esetén jelennek meg – nem tiltások, így azokat figyelmen kívül hagyhatják a felhasználók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!