5p

Egy meteorológus szerint normális az extrém forróság ebben a régióban. Ugyanakkor Magyarországon megdőlt a melegrekord kedden. A Másfélfok előrejelzése pedig elég kiábrándító jövőképet fest. 

Normális dolognak tarja az elviselhetetlen hőséget egy szerb meteorológus Közép- és Kelet-Európa déli felén, már száz évvel ezelőtt is ettől szenvedtek az emberek, pedig akkor még nem volt klímaválság.

Ha nem változik a helyzet, akkor durva kánikulák jöhetnek
Ha nem változik a helyzet, akkor durva kánikulák jöhetnek
Fotó: Depositphotos

Nedeljko Todorović meteorológus szerint hosszú és forró nyárra lehet számítani és a következő napokban is marad a 35-39 Celsius-fokos magas hőmérséklet – tolmácsolta a szakértő szavait a vajdasági Szabad Magyar Szó. Július 20-ig tart a forró nyár, így a következő 10-12 napban 35-39 fokra kell számítani, sőt esetleg 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Belgrádban 36-39, esetleg 40 fok között lehet a hőmérséklet, míg a hegyvidéken lesznek ugyan záporok, de nem számottevőek.

Alapvetően forró, száraz, rendkívüli magas hőmérséklettel kísért nyár a mostani. Július vége felé már lehetnek esők, de nem tudni, hogy ezek mennyire fogják befolyásolni a hőmérsékletet – mondta Todorović. Az ilyen időjárási viszonyok a nyárra jellemzőek a világnak ezen a részén. Ebben újdonság nincs, ez a fajta időjárás a megszokott ilyenkor. A 20. század első felében, az 1920-as, 1930-as években is ilyen időjárási viszonyok szoktak lenni és akkoriban aszályos időszak is volt. Az 1990-es évek elejétől elkezdődött egy újabb időszak, amelyben még mindig élünk. Erre jellemzőek a meleg, száraz nyarak. Ez nemcsak a mi éghajlatunk esetén figyelhető meg, hanem az egész mérsékelt övben.

A szerb meteorológus azt is elmondta, hogy Szerbia Nyugat-Európához képest „eldugott”, az extrém jelenségek rövidebbek és kisebb következményekkel járnak ahhoz a térséghez képest. Szerinte ez egy kisebb paradicsom, hiszen nincs annyi szélsőséges időjárási esemény, mint máshol. Szerbiában inkább a kisebb európai tornádók jelentkezhetnek, szemben a grandiózus amerikai  szélviharokkal.

Rekord és kedvezőtlen kilátások

Bár a szerb szakember nem látja kivételesnek a mostani időjárást, az adatok árnyalják a képet. Példaul az, hogy kedden Magyarországon megdőlt a melegrekord. Baján 38,1 Celsius-fokot mértek, amire korábban ezen a napon - július 9-én - még nem volt példa. 

A Másfélfok időjárással foglakozó szakportál összefoglalója szerint a nyarak melegedtek a leginkább az elmúlt 50 év alatt, mely a hazai hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának a növekedését is eredményezte. Az ebből adódó jelentős hőstressz-terhelésért statisztikailag is kimutathatóan az emberi tevékenység a felelős. A hőstressz az egyik legnagyobb kihívása az éghajlatváltozásnak, mert az emberi szervezetet közvetlenül és rövid távon érinti, valamint nagyon szoros kapcsolatban áll a többlethalálozással.

Ahogy a nyarak trendszerű felmelegedéséért, úgy a növekvő hőstressz-terhelésért is egyértelműen az emberi tevékenység a felelős. Ez a társadalom jelentős részének komoly egészségügyi kockázat, az arra érzékenyeknek életveszély.

A hőség érzékelését jellemző egyik komplex indikátor (röviden UTCI vagy hőstressz index) értéke általában 12 és 16 óra között maximális, míg hajnalban minimális. Mivel az emberi test nagyjából 37 Celsius-fokos, ezért az afeletti hőmérsékletet nehezen viseli, így a Másfélfok szerzői elsősorban az extrém - 38 Celsius-fokos - hőstresszes napok gyakoriságát (azaz hány napon fordul elő) és intenzitását (azaz hány Celsius-fokos a stressz) vizsgálták. 

Kellemes a hőérzet, ha az index értéke 26 Celsius-fok alatti, míg 26-32 Celsius-fok között közepes, 32-38 Celsius-fok között nagy hőstresszről beszélhetünk. A 46 Celsius-fok feletti tartomány már életveszélyes, de ilyen hazánkban egyelőre még nem fordult elő – nem úgy mint idén Indiában vagy Szaúd-Arábiában, ahol a nem megfelelő védekezés, a stratégia hiánya és emberi mulasztás miatt sok százan meghaltak.

Az 1990-es évekig kevés hőstresszes nap volt Magyarországon, ezzel szemben 2007-ben a majdnem életveszélyes tartományra is volt példa. 

1971 óta az extrém hőstressz előfordulása a június-szeptemberi időszak alatt a kilencvenes évek közepéig csak július és augusztus néhány napján volt potenciálisan hőstressz-veszélyes, júniusban egyáltalán nem fordult elő ilyen nap, viszont a kétezres évek végétől szeptemberben is meg-megjelent már egyszer-kétszer. Az is szembetűnő, hogy egyre gyakrabban, szinte minden nyáron számolnunk kell ilyen extrém nappal, míg azok intenzitása (a különböző színárnyalatokkal érzékeltetve) és az országban érintett terület nagysága (körök méretével jelezve) is nőnek. A legnagyobb, több napon át tartó, 40 Celsius-fok feletti hőstresszt természetesen a legmelegebb napunk környékén élhettük át 2007-ben. Ezen a napon a maximumhőmérséklet az ország körülbelül egyötödén 40 Celsius-fok felett volt, az abszolút rekord 41,9 Celsius-fokot tett ki. 

A kilátásokról a szakértők azt írják, ahogy telnek az évtizedek - 20 évet tekintve éghajlati egységnek -, a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódásával egyre növekvő éves maximális értékekre lehet számítani. Olyannyira, hogy a század végére a Délkelet-Alföldön elérheti a 45 Celsius-fokot is, amely azt jelenti, hogy több évben is előfordulhat majd egy-egy napon életveszélyes hőstressz. Szemben az elmúlt húsz év nyaraival, amikor átlagosan 40 Celsius-fok körüli legmagasabb hőstresszre számíthattunk.

A Másfélfok cikke a végén felhívja a figyelmet arra, ezzel szemben abban a jövőben, amiben tartjuk magunkat, de legalább is minden erőnkkel törekedne az emberiség a Párizsi Megállapodásban foglalt klímacélok betartására (optimista forgatókönyv vagy zöld jövő), a jelenlegihez képest csak kis mértékben növekvő (inkább csak fluktuáló) legmagasabb stresszre lehet számítani. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!