2p

Hatalmas dugók alakultak ki a "halálzónában", amikor tapasztalatlan mászók tömegei indultak el egyszerre a csúcsra.

Nem kutatnak tovább a Mount Everesten néhány napja eltűnt brit hegymászó és nepáli vezetője után. Dan Paterson és Pastenji Sherpa az utolsó hírek szerint kedden hajnalban ért fel a világ legmagasabb csúcsára, onnan azonban már nem jutottak vissza az alaptáborba. Emlékezhetünk, majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt tűnt el az oxigén és segítő nélkül csúcstámadásra induló Suhajda Szilárd az Everesten, vele kapcsolatban is még napokig élt a remény, hogy valahogy mégiscsak lejutott a biztonságot jelentő utolsó alaptáborig.

Közben egy szerdán eltűnt kenyai mászó holttestét találták meg csupán 19 méterrel a csúcs alatt, az ő segítőjéről sincs hír. Egy nepáli mászó pedig csütörtökön halt bele a magassági betegség okozta szövődményekbe. Ő szerda hajnalban ért fel a csúcsra, és onnan még vissza tudott ereszkedni az utolsó tábor közelébe, azonban 8300 méteres magasság környékén elvesztette eszméletét, és már nem tért magához.

Az Everestre idén is több százan igyekeznek feljutni, és a héten a kedvező időjárás miatt egyszerre rengetegen indultak csúcstámadásra egyszerre. Emiatt a csúcs közelében készült felvételeken is láthatóan jókora "dugók" alakultak ki az előre rögzített kötelek mentén.

Patersont és segítőjét valószínűleg hópárkány leszakadása során sodorta el a lezuhanó hótömeg.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!