9p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Komoly fejlesztések történtek az utóbbi években. 

Járt már a Mura magyar szakaszánál? A Rábamente és az Őrség mesés, nyugodt tájain? Minden van itt, ami a sikeres turizmushoz szükséges: elbájoló természeti környezet, finom ételek, termelői élelmiszerek, skanzen, múzeumok. Ha mindez Ausztriában lenne, már rég világszenzációként tálalnák – hallottam valakitől.

Lehet, de ez a táj soha nem lesz alkalmas tömegturizmusra, ami nem baj. Ebben – is - egyetértenek a magyar és a szlovén határ mentén élők. Itt minden két nyelven van kiírva, ami természetes. A komótos turizmus a cél – érdekes a jelző, illik ehhez a mesebeli falvakkal teletűzdelt tájhoz – remélem, elterjed a slow turizmus eme ötletes magyarra fordítása.

Határon átnyúló közös fejlesztések

Az elmúlt időszakban komoly turisztikai fejlesztések történtek ezen a vidéken, a 2014-2020 közötti Interreg SI-HU Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Az összesen 12 szlovén-magyar projekt összköltségvetése a 2014-2020. közti 7 éves ciklusban, 12 millió 415 ezer euro volt. Emellett számos más, határon átnyúló fejlesztés történt a magyar-osztrák és magyar-szlovák határvidéken is, de a fenti költségvetés csak a szlovén-magyar határvidék közvetlenül a turizmust érintő fejlesztéseire vonatkozik.

Jelenleg is zajlik a következő 7 éves projektciklusra vonatkozó tervezési fázis. A partnerek most kezdik el összeírni azokat az ötleteket, terveket, amelyek megvalósításához uniós forrásra van szükségük.

A Vas Megyei Önkormányzat, mint koordináló szervezet, ezt követően összegyűjti mindazokat a terveket, amelyekre pályázni lehet, és a lehetséges partnerekkel közösen nyújtja be a pályázatokat. Ami a konkrét pályázati célokat illeti, annyi máris kiderült - amint az utazás során hallottunk - hogy egy gyermekfejlesztő központ kialakítást szeretnék megvalósítani.

Pár lépés a határ

A régió központja Szentgotthárd, amely egyben a Rába-vidéki szlovén közösség „fővárosa”. A város legnagyobb szállodája, a Hotel Lipa épületében több környékbeli szlovén szervezet központja található. A portán szlovén újság várja a látogatót, a mosdóban még a pelenkázó helyiség neve is le van fordítva – ez itt természetes.

Szinte mindenkinek élnek, ha nem is gyökerei, rokonai a szomszéd országban, de barátai, kollégái feltétlenül. Csak pár lépés a határ, amely ma már szinte észrevehetetlen. Bezzeg volt, amikor, ha valaki átlépte, az életével fizetett érte. Erről is láthatunk gazdag tárgyi együttest a helyi gyűjteményekben, és hallhatunk  autentikus visszaemlékezést.

A Vasfüggöny évtizedekre szétszakította egymástól a korábban egységes földrajzi, néprajzi tájegységet jelentő szlovén-magyar határvidéket. A határrégió ma, amikor ez a korszak már történelem, adottságainak köszönhetően kiváló lehetőséget kínál a kerékpáros turizmus számára, amelynek fejlesztése itt komoly kitörési pont.

A Zala Megyei Önkormányzat vezetésével négy magyar és három szlovén partner összefogásával valósult meg az IronCurtainCycling (ICC) projekt, magyarul egy, a kerékpárosoknak kedvező beruházás-csokor Lenti, Letenye, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Muraszombat, Ptuj, Ormož, Ljutomer, Lendava térségében. Ennek eredményeként a határtérséget integrálták az Euro Velo nemzetközi rendszerébe. Mindez nagyban hozzájárul e térség turisztikai kínálatának változatosságához,

Amit minden diáknak érdemes megnézni

A Határkőparkot minden magyar diáknak meg kellene nézni – már csak azért is, mert a mai történelemkönyvek még nemigen tárgyalják ezt a korszakot.  A szabadtéri kiállítóhely a szalafői határsávban, az A180-as határkőnél található. Az ide látogatók az információs táblákon kérdezz-felelek kvízjáték formájában ismerkedhetnek meg a nem is olyan régen történt sors- és rendszerfordító  eseményekkel, megtekinthetik a Vasfüggöny egy meghagyott darabját, valamint a határköveket is.

Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere magyarázta el az újságíróknak, mit jelentett egykor a nyomsáv, és hogyan történt a határ őrzése a rendszerváltás előtt. A mára piknikező hellyé szelídült park ma a kerékpáros turisták pihenőhelye, ahol padok, tűzrakóhely, esőbeálló várja a szlovén-magyar zöldhatár bármely oldaláról érkezőket. 

A vasfüggöny egy darabja. Fotó: Okolicsányi Zoltán
A vasfüggöny egy darabja. Fotó: Okolicsányi Zoltán

A Vasfüggöny szlovén, magyar és osztrák településeket vágott olykor ketté, megesett, hogy egy-egy családi birtok is kettészakadt, és ahhoz, hogy valaki megművelhesse a földjét, engedélyt kellett kérnie, hogy átlépje a határt.

Állati lábnyomokat utánozva vágtak neki

A történelmi lecke a Mura Raba Tour részét képező egykori čepinci/kerkafői felújított őrállomáson folytatódik. Az egykori határőrlaktanyát szlovén oldalon Čepinci-ben találjuk. A magyar oldalon, Apátisvánfalván Merkli László, aki egykor maga is itt szolgált, mutatta be nekünk a határőrök mindennapjait.

A kiállított fegyverek, használt edények, retro műanyag kancsók, egyenruhák, székek, asztalok demonstrálják, mennyire puritánul éltek, akiknek a határ védelme volt a feladata. Nemcsak az áttörni vágyók kockáztatták az életüket, hanem azok is, akik megakadályozták őket ebben. Különösen érdekes, hogy milyen – állati – lábnyomokat hagyva próbálták félrevezetni a határt őrzőket, de nem sikerült sajnos nekik. Robbanásokban, balesetekben elhunyt fiatal férfiak emléktáblái teszik távolivá és mégis közelivé a hajdani őrállomást.

Őrségi táj. Fotó: Okolicsányi Zoltán
Őrségi táj. Fotó: Okolicsányi Zoltán

A közelmúlt emlékeit őrző táj sok évszázada lakott - az őrségi skanzenről már szinte mindenki hallott. A hét, jellegzetes helyi településből, azaz szerből álló Szalafő különlegessége más skanzenekhez képest abban rejlik, hogy a Pityerszeren az épületek mind a mai napig az eredeti helyükön láthatók. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei az 1700-as évekbeli állapotot őrzik eredeti környezetükben, korhű berendezéssel.

Az infrastruktúrafejlesztés, a megközelítési lehetőségek javítása mindig kulcskérdése a turizmusnak. Az autók köulekedésére is alkalmas, széles Orfalu-Bűdfalva közti kerékpárút e vidék egyik legújabb, egy kilométeres útszakasza, amely összeköti a két országot. 

Panzió és fine dining étterem

A történelmi és néprajzi sétákon túl a study tour résztvevői Hanzsek Viktória, a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vezetésével járhatták be a Felsőszölnöki Mintagazdaságot, amely gyönyörű természeti környezetben várja a látogatókat a hármashatár ölelésében. Itt is alhatnak a turisták: két négyfős apartman, valamint egy kétágyas szoba és egy új szauna is helyet kapott az épületben, no meg egy 45 fős étterem. A két nép barátsága a fehér asztal mellett és az asztalon magán is megmutatkozik: egy menüsorban kap helyet a pikáns hajdinakása leves, a dödölle, valamint a túrós-mákos-almás gibanica.

Ha már gasztronómia: találni a környéken fine dining szintű éttermet is: az apátistvánfalvi Apát étteremben feltálalt előétel, a helyre jellemző, tökmagolajos homoktövisvelő krémes falatkákkal és házikenyérrel, valamint az órákig szuvidolt, vajpuha hús jelzi, hogy a trendeket illetően tartják a lépést a helyi séfek.

Ha még nem hallott volna Felsőszölnökről, akkor ideje megtudnia, hogy ez Magyarország legnyugatibb települése, amely a hármashatár tövében, festői környezetben található. Az oklevelek először 1378-ban említik a falut, amely ma a legnagyobb szlovén népességű település Magyarországon. A környék kiválóan alkalmas pihenésre, erdei sétákra, az állat- és madárvilág megfigyelésére, gombászásra.

A jelzett túraútvonalakon bebarangolhatjuk a Jánoshegyet és a Kakasdombot, és eljuthatunk egészen a Hármashatárkőig (384 m), amely mára az összetartozás jelképe lett, és mint ilyen, több nemzetközi rendezvény helyszínéül is szolgál.

Meg kell ismerni a környéket. (A kép illusztráció.) Fotó: Pixabay
Meg kell ismerni a környéket. (A kép illusztráció.) Fotó: Pixabay

A határ mindkét oldalán több zöld rekreációs- és játszóparkot alakítottak ki, - összesen kilencet - amelyek közül az utazás során a Pityerszeren, a Szlovén Mintagazdaságban és a Gradi várnál található játszóparkokat is érintettük. A Goricko Nemzeti Park központjánál lévő parkot, valamint a Gradi várat Stanka Desnik igazgatónő vezetésével járjuk be. A vár hatalmas épület, 365 szobával, már rendbe hoztak néhányat belőle, és gyakran rendeznek itt kézműves vásárokat is. Valójában azonban Csipkerózsika álmát alussza, milliárdok kellenének a teljes felújításához. Valamikor talán erre is sor kerül, akár uniós alapból.

Aki ide utazik akár Budapestről, akár az ország más részéről, nem árt, ha több órát vagy napot szán a környék felfedezésére. Erre kiváló helyszín Kétvölgy, a Rábavidék egyik szórványtelepülése. A falu legmagasabb pontján, a Katalin-dombon álló kilátóról körbe nézve, kézitávcsővel, akár a riegersburgi és a güssingi várig is ellátunk.

Pillantsunk be a méhek titkos életébe

Az Őrség mesés kis szeglete az a 3,5 hektáros terület, ahol a vendéglátó tulajdonosok, Gyenes Csilla és Galambos Gyula fogadják a turistákat. A Vadvirág Méhes és Gyógyítókertbe ellátogatók bele kukucskálhatnak a méhek titkos életébe, és részt vehetnek gyógynövénytúrán. Megtudhatják, mi is az a japán eredetű erdőfürdő, főzőtanfolyamon vehetnek részt, vagy csak úgy elmeditálhatnak a gyümölcsfák tövében. Sétálgatnak az oltalom alatt álló kaszáló-gyümölcsösben, majd megkóstolják a mézet, a lekvárokat, szörpöket.

Akkora az érdeklődés e méh- és mézbirodalom iránt, hogy ma már apartmant is kialakítottak a házigazdák, mert a turisták a világ minden tájáról érkeznek, a cím, név szájról szájra terjed. Olyan birtok ez, amely iránt lelkesednének  a túlnyüzsgésben elfáradt nagyvárosi    menedzserek is, érkezzenek bár Magyarországról vagy Amerikából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!