<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Volna kedve egy vidám városi hétvégéhez, de kevés a pénze? Ezt a listát önnek állítottuk össze – csábít kiruccanásra az expressen.se svéd napilap utazási melléklete. Budapest az előkelő ötödik helyen végzett. 

Tizenkét olyan, az utazásnál óhatatlanul felmerülő kiadás költségét hasonlítja össze az expressen.se svéd napilap utazási melléklete, amelyekre egy nagyvárosi turistának szüksége van. Például szállodák, belépődíjak a múzeumokba, valamint egy háromfogásos vacsora ára. 

A legkedvezőbb ár-érték arányos úti cél Athén. Az itteni árak 15 százalékkal estek az elmúlt évben, és mára fele olyan magasak, mintha Párizsban töltenénk ezt az időt. A második helyen a régi-új nagy kedvenc, a portugál főváros, Lisszabon áll. 

Az árakat, illetve az euróköltéseket természetesen a nyugat- illetve az észak-európai pénztárcához mérték. Nyilvánvaló, hogy az átlagjövedelmű magyarnak viszonylag mindegyik úti cél drága, hiszen valahogy el is kell oda jutni, de a repülőjegyek, illetve a benzin ára érthetően nem szerepelt az összeállításban. Ám például az athéni éttermi árak is nagyot ugrottak a két-három évihez képest – legalább akkorát, mint a budapestiek.

A felmérés szerint Amszterdam és Velence 2022 legdrágább hétvégi városa. A szállodai szobák hiánya többnyire növeli a szállás költségeket e két városban – állapítja meg az expressen.se. A legolcsóbb e tekintetben Athén, ahol egy háromcsillagos szálloda két fő részére két éjszakára 1006 svéd koronába kerül. (Egy svéd korona az átváltási költségekkel hozzávetőleg 39-40 forint.)

A legkedvezőbb ár-érték arányos úti cél Athén. Fotó: PixabayA legkedvezőbb ár-érték arányos úti cél Athén. Fotó: Pixabay

Ha olyan kulturális látnivalókról van szó, mint a múzeumok és a galériák belépődíjai, Dublin kapja az aranyérmet. Itt számos fontos múzeumba és galériába ingyenes a belépés. A legdrágább e tekintetben a lap szerint Dubrovnik!

A hétvégi utazók prioritási listáján gyakran előkelő helyen áll az étkezés. Athénban az éttermi látogatások során nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. A három fogásos vacsora két fő részére egy üveg házi borral 440 svéd korona. Ugyanez Stockholmban több mint a háromszorosába kerül.

Lisszabon után Krakkó és Riga következik, majd Budapest. Az előkelő ötödik hely értékét növeli, hogy Prága, Madrid, Berlin, Dubrovnik és Róma került még be az első tízbe. Ezzel szemben az észak-európai fővárosok a sor végén kullognak: Stockholm és Koppenhága a 15., illetve a 18. helyen végzett.

A házigazdák fővárosa, Stockholm csak az első tizenötbe fért be. Fotó: MforA házigazdák fővárosa, Stockholm csak az első tizenötbe fért be. Fotó: Mfor

A felmérésben a következő költségeket hasonlították össze: egy csésze kávé elfogyasztása egy kávézóban, egy korsó sör, illetve üdítő, vagy egy pohár bor egy étteremben, három fogásos vacsora két főre egy üveg borral, transzfer a repülőtérről, tömegközlekedési bérlet, városi buszos városnézés, belépőjegyek a múzeumokba és galériákba, és két éjszaka egy háromcsillagos szállodában két fő részére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.