<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hogy a méhektől és általában a rovaroktól függene a civilizáció? Ezt ma még kevesen hiszik el, pedig nemcsak sci-fi filmek témájáról van szó. A törekvés, a megértés, ma is létezik: pár napja 517 burgenlandi diák gyűlt össze a Lackenbachi-kastély parkjában, hogy elkészítsen 539 rovarhotelt, megdöntve ezzel az eddigi világrekordot.

Összesen 25 osztály dolgozott az elmúlt hetekben a rovarhotelek elkészítésén. (Ez egy ember által készített építmény, amely optimális körülményeket teremt a rovaroknak - a szerk.) Június 30-án a diákok elvitték az elkészült műveket a magyar határhoz közeli Lackenbachi-kastély parkjába, hogy megdöntsék az eddigi Guinness-rekordot.

Eva Sinawehl, az easy Schulstart alapítója, az ötlet születéséről mesélt:

„Az ökogazdálkodás gondolatának keretében sokat foglalkozunk a biodiverzitással. Így született meg az ötlet, hogy az Osztrák Ökocímke 30. jubileumának alkalmával szervezzük meg a világrekord megdöntését. Ez év tavaszán meghívtuk a burgenlandi iskolákat, hogy készítsenek rovarhoteleket. A tanárok megkapták az építéshez szükséges instrukciókat, és segítették a gyerekeket.”

A természet- és a környezetvédelem évszázadok óta nagy jelentőséggel bír az Esterházyaknál. Burgenlandi vállalatként, a jövő generáció érdekeit szem előtt tartva, folytatnak hosszú idő óta, modern, fenntartható gazdálkodást.

Megdőlt az eddigi rekord. Fotó: Elek LenkeMegdőlt az eddigi rekord. Fotó: Elek Lenke

Tavaly a Donnerskirchen-i biobirtokon elkészült a vadméh-hotel komplexum - különböző környezet- és állatvédelmi szervezetekkel karöltve - egy biogazdálkodással megművelt területen.

 

„Fantasztikus, hogy ilyen sok iskolát tudtunk motiválni a rovarhotel elkészítésére, hogy több életteret biztosítsunk a hasznos rovaroknak! A kastély 22 hektáros reneszánsz parkja gyümölcsfáival, dísz- és zöldségkertjével ehhez ideális helyszín” - állapította meg az Esterházy Kids vezetője, Dr. Pia Friedrich-Mersich.

 „Az Osztrák Ökocímke több mint 30 éve támogatja a vállalatokat és szervezeteket, és 20 éve az iskolákat is, hogy a termékeiket, szolgáltatásaikat, oktatási programjaikat és kezdeményezéseiket környezettudatossá tegyék. Büszkék vagyunk ezekre az iskolákra, és diákjaikra, akik új otthont biztosítanak a hasznos rovaroknak - mondta beszédében Elvira Kreuzpointer, az osztrák klímavédelmi minisztérium munkatársa.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.