5p

Egy tiszta, nyugodt, rendezett városka, alig fél óra az út innen, autóval, Veszprémhez és a Balatonhoz. Ajka azonban nem erről az adottságáról volt híres évtizedekig, hanem – elsősorban a szocialista időszakban - a bányászatban betöltött szerepéről. Bányász, sőt, munkásváros ez, bár sokan már nem is tudják, mit jelent ez a szó, és mekkora volt régen a tekintélye. A vidéki turisztikai lehetőségeket bemutató sorozatunkban Ajkára látogattunk.

Időközben a bányászat alábbhagyott, a közeli Inotai Hőerőmű se a régi már. A város lakosainak többsége a környező településekre jár be dolgozni. Egyelőre még nincs szó arról, hogy fontos lenne a turizmus – egyébként is, miért kellene minden városban erőltetni ezt az ágazatot? – ugyanakkor a várost lehetőségei, látnivalói megérdemelnék, hogy kíváncsiak legyenek rá, akár az Alföldön lakók is.

A híres ajkai kristály
A híres ajkai kristály
Fotó: Hungarikumok Gyűjteménye Magyar Értéktár

Annál is inkább, mivel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa régiós fejlesztéseinek részeként, 300 milliós támogatásból újul meg a Csinger völgybéli Kriptonház és Multikulturális Élményközpont.

Első ütemben az épület állagmegóvására, a tetőszerkezet és az ablakok cseréjére, valamint az alsó szint aljzatbetonozására került sor. Ha a munkálatok befejeződnek, kortárs nemzetközi képzőművészeti eseményeknek és közösségi rendezvényeknek adhat majd helyet a loftszerű, két és ezer négyzetméteres épület. Lehetőség nyílik itt majd fiatal dizájnerek bemutatkozására, workshopok, alkotótáborok, megrendezésére, tudományos és szakmai szimpóziumokra.

A bakonyi levegőből vonták ki a kriptongázt

Érdemes bepillantani a helyi ipartörténetbe: a Kriptongyár alapítása Bródy Imre fizikus nevéhez köthető. Találmányában nem hitt senki, de végül világsiker lett belőle, mert Ascher Lipót, az Egyesület Izzó akkori vezérigazgatója meglátta benne a zsenialitást. A Csinger völgy tiszta, bakonyi levegőjéből kivont kriptongázt az új eljárásnak köszönhetően itt palackozták és szállították a Tungsram budapesti gyárába, amely akkori formájában 1944 nyaráig üzemelt.

Ha Ajka, akkor üveg és kristály: évtizedekig összetartozott ez a két fogalom, egy ideje azonban, hányattatott sors után, a gyár be van zárva. A múzeum is épp hogy csak működik -  fűtés nincs benne - pedig olyan műtárgykollekcióval bír, amit vétek volna nem megmutatni a turistacsoportoknak. Persze csak akkor, ha jönnének. Schwartz Béla polgármester inkább a bányászmúltról és a település gazdag sportlehetőségeiről beszél szívesen, de ezért kevesen kelnek útra

Kemping, fürdő, megfizethető árak

 A Veszprém és a Balaton közelségét jobban ki lehetne használni. Ami már most is adott, az a Rovaniemi kemping. A nevét érdemes megjegyezni, ugyanis alig több mint fél órányira van a magyar tengertől

A hely nyugodt, megfizethető. Nemcsak nyáron lehet felkeresni, ugyanis a kempingben 11 fűthető faház is várja a vendégeket. Tavaly hét mobilházzal bővült a kínálat, de található itt hely lakókocsiknak és sátorozó turistáknak is. A társalgó egész évben lehetőséget nyújt családi összejövetelekre, rendezvényekre. A városban népszerű a Kristályfürdő. Ami a vendéglátást illeti, az árak – amint azt a Retro Caffe-ban tapasztaltuk - fele olyan magasak, mint a fővárosban.

Lelkes emberekből nincs hiány. Varga Andrea, a Csingervölgy Nonprofit Kft. ügyvezetője hosszan ecseteli a lehetőségeket és újdonságokat. Ezek közé tartozik, hogy a közelmúltban különleges olvasókabint adtak át a Molnár Gábor Parkerdő területén, amit a bányászati múzeum szomszédságában kereshetünk fel.

Olvasókabin a Csinger-völgyben
Olvasókabin a Csinger-völgyben
Fotó: Balaton.hu

Olvasni az erdőben? 

Nos, bizonyára páratlan kikapcsolódást, elmerülést jelent ez a lehetőség a természet sűrűjében, amely szintén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Milyen is ez az olvasódoboz, ahogyan a helyiek emlegetik? A fából készült, 5 méter magas, ám csupán 1,5 méter széles kabin a MOME oktatóinak és hallgatóinak a terveit és munkáját dicséri, a város vezetése szerint azonban küldetése jóval több annál, hogy csak menedékként szolgáljon a túrázóknak.

Fekete István itt írt a Téli berekről

Ugyanis azon kívül, hogy a kunyhó belsejében 6 egyszerű fekvőhely is ki van alakítva, másfél emeletnyi magasságban, könyvespolcok sorakoznak egymás mellett, mindez az erdő mélyén. A létesítményt az EKF partnere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói és diákjai tervezték, helyben pedig az ajkai önkormányzat, valamint a Kristály-völgy Egyesület segített a megvalósításban.

Ajka – és ezt talán nem mindenki tudja – az egyik legnépszerűbb magyar író, Fekete István nevéhez is köthető. Tüskevár, Téli berek – ki ne ismerné ezeket a klasszikussá vált, gyermek-felnőtt regényeket. Az író többnyire ide vonult el alkotás közben. Jelen sorok szerzője ezt a kötődést még jobban kihasználná, hiszen az író művei generációk első irodalmi élményét adták, és adják majd, remélhetőleg a jövőben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!