<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erről Wittinghoff Tamás, az ellenzéki összefogás önkormányzati területért felelős kabinetvezetője beszélt. Szóba került a fideszes önkormányzatok megbüntetésének kérdése is.

Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestert a Népszava kérdezte arról, milyen tervei vannak az ellenzéknek önkormányzati területen, ha megtörténne a kormányváltás. A politikus azt rögtön leszögezte, nem szeretne miniszter lenni, maradna Budaörsön, "itt szeretnék dolgozni a következő években is". Ettől függetlenül aktív szerepet vállalt az ellenzéki összefogás programjának önkormányzatokra vonatkozó részének kidolgozásában.

A program egyik alapvetése, hogy " ki kell építeni egy intézményesített egyeztető fórumot az önkormányzatok és a kormány között, hogy ne születhessen a településekre vonatkozó jogszabály a velük történt előzetes egyeztetés nélkül."

A kabinetvezető azt is leszögezte:

"Nem akarunk revansot venni azokon a fideszes vezetésű városokon, amelyeket most kivételezett előnyökhöz juttat a jobboldali kormány. Ugyanakkor evidens, hogy a kárvallott településeket kártalanítani kell."

Wittinghoff Tamás arról is beszélt, hogy azonnal megszüntetnék a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett elvonást, a gépjárműadót és az iparűzési adót pedig fokozatosan visszaadnák az önkormányzatoknak.

"Ami biztos, hogy a feladatok ellátását fedező tisztességes normatív finanszírozás kell, a rosszabb helyzetben lévő településeknek pedig többletpénzt kell adni. Szükség van az önkormányzatok alkalmazásában dolgozók bérének megemelésére, mert tarthatatlan, hogy egy ötven éves, 27 éve a közszolgálatban dolgozó mérnök kevesebb mint 300 ezer forintos bruttó bért kaphat a bértábla alapján, miközben a kormány törvényben kötelezi az önkormányzatokat a polgármesterek bérének megemelésére" - válaszolta tovább az önkormányzatok pénzügyi helyzetének stabilizációját firtató kérdésre.

Az önkormányzati rendszer hosszabb távú átalakítása is szóba került. Wittinghoff Tamás úgy látja, egyelőre szükség van mind a 3200 önkormányzatra Magyarországon, ám "ha egy kisebb település önmagában nem tud ellátni minden feladatot, nem képes működtetni iskolát, közműveket, akkor össze kell fogni, társulásokat kell alakítani." Később, évtizedes távlatban aztán el lehet szerinte gondolkodni azon, hogy miként tudnának még szorosabban együttműködni a települések egymással.

A megyékkel és járásokkal szemben már nem ilyen megengedő.

"Az biztos, hogy a megyék mára kiürültek, politikai elfekvőkké, kifizetőhelyekké váltak, ha maradnak is, új funkciót kell találni nekik, de ennek részleteiről még tart az egyeztetés. Adhatnának szakmai segítséget a településeknek, kistérségi szinten nem fenntartható intézményeket működtethetnének. A járások feleslegesek."