<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A faktoring nem új keletű vállalatfinanszírozási mód, hiszen már évezredekkel ezelőtt is használták, ám napjainkban virágkorát éli szerte a világon, így hazánkban is, mégis kevés döntéshozó, cégvezető van tisztában azzal, mi is pontosan a faktorálás.

A faktorálás az egyik legkedvezőbb finanszírozási forma, nagy előnye, hogy akár kezdő vállalkozások számára is igénybe vehető, illetve a banki hiteleknél jóval egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb. Milyen előnyei vannak a faktorálásnak? Miért lehet jó választás a vállalkozásod számára? Mennyit kell fizetni érte? Erre és még sok, fel nem tett kérdésre is választ kapsz, olvasd el cikkünket.

Tények a faktorálásról

A faktorálás a vállalkozás finanszírozásának olyan formája, melynek során a faktor előre meghatározott, szerződésben vagy keretszerződésben rögzített feltételek szerint megvásárolja az igénybevevő, vagyis a szállító számláit. A FlexiBill által nyújtott digitális faktoring szolgáltatás a 100%-ban online ügyintézés révén még gyorsabb, akár gombnyomásra történő kifizetést, még nagyobb eredményességet jelent vállalkozásodnak. 

Az előzetes elbírálás alapján, előre meghatározott feltételekkel megkötött faktoring szerződés alapján a faktor a benyújtást követően a számlák bruttó ellenértékének 85-90%-át azonnal, akár 24 órán belül átutalja eladó részére. A maradék 10-15% faktoring díjjal csökkentett összeget pedig a vevő teljesítésekor. 

Előnyös lehet a halasztott fizetést alkalmazó iparágakban, így a szállítmányozás, a kereskedelem, az építőipar, továbbá az egészségügy területén.

Milyen előnyöket nyújt a faktoring?

A fentieken túlmenően a faktoring a cégvezetők válláról a követelésekkel kapcsolatos adminisztráció és nyilvántartás terhét is leveszi, hiszen amennyiben a megállapodás része a követeléskezelés, akkor azt is a faktorcég végzi.

A faktoring akár induló és akár kisebb cégek számára is jó megoldás lehet, ugyanis a faktor nem a vele szerződő cég hitelképességét vizsgálja, hanem a partnerek, a vevők fizetőképessége alapján dönt. 

A faktoring mint külső finanszírozási mód a banki hiteleknél jóval kedvezőbb, gyorsabb és rugalmasabb, átlátható megoldást kínál a fizetési késedelem okozta likviditási problémákra, továbbá nem igényel fedezetet. Előnye még, hogy az ügyfelek monitorozása révén az eladónak is hasznos információkkal szolgál. 

Mennyibe kerül a faktorálás?

A faktorálás költsége 2 tényezőből áll, a faktordíjból és a faktorkamatból, előbbi a számla bruttó összegének 0,5-2,5%-a. Az egyes ügyletek díja eltérő lehet, függ:

  • a vevő és az eladó pénzügyi helyzetétől, hitelképességétől 
  • a konkrét ügylettől, vagyis a terméktől/szolgáltatástól, a vevő és az eladó kapcsolatától, a fizetés teljesítési idejétől
  • a bankközi kamatok szintjétől (BUBOR, EURIBOR)
  • attól, szükség van-e biztosításra, vagyis ki vállalja nemfizetés esetén a kockázatot

A faktoring hatékony eszköz lehet a cash flow nehézségek áthidalására, amennyiben céged olyan szektorban tevékenykedik, ahol nem ritka a hitelre történő értékesítés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.