2017. április 19. 12:06

Összesen 312 milliárd euróra rúgott tavaly a finanszírozott összeg az európai lízingpiacon, ami több mint 11 százalékos éves növekedést jelent - ismertette a Leaseurope friss adatait a Magyar Lízingszövetség. A magyar piac lépést tart az európaival, hiszen a magyar lízingcégek 9 százalékkal növelték a finanszírozott összeget.

Jelentős bővülést értek el a múlt évben az európai lízingpiac szereplői az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az európai lízingvállalatoknál a finanszírozott érték 2016-ban összesen 312 milliárd euróra - vagyis közel 100 billió forintra - rúgott, ez pedig több mint 11 százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest.
 
A 312 milliárd eurós finanszírozott érték túlnyomó részét - több mint 95 százalékát - a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adta, az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt. A járműfinanszírozásban az új kihelyezések 13 százalékkal, az eszközfinanszírozásban pedig 8,5 százalékkal nőttek az európai piacon.
 
Magyar és európai piac fej fej mellett
Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az európai adatokat értékelve azt mondta, hogy bár az európai gazdaság tavaly még nem teljesített igazán jól, ám a lízingpiacon már látványos volt a bővülés. Hozzátette, hogy a magyar lízingpiac a finanszírozott összeg növekedésének mértékét tekintve gyakorlatilag lépést tartott az európai lízingcégekkel, ami örömteli eredmény. „A tagvállalataink az új kihelyezéseknél ugyanis 9 százalékos bővülést értek el 2016-ban, ez pedig alig marad el a 11 százalékot meghaladó növekedésről szóló európai mutatótól” - hozta párhuzamba a magyar és az európai eredményeket Tóth Zoltán.
 
 
 
Egy, a Leaseurope által készített, és az európai lízingpiac prominens szereplőinek részvételével készült friss felmérés azt is megmutatta, hogy a cégek többsége fejlődni tudott a tavalyi év során.  A kockázati költségek estek, és 2016 végére a válság óta rekordmélységbe süllyedtek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az eszközarányos jövedelmezőség stabil maradt, míg a bevételarányos jövedelmezőség valamelyest nőni is tudott.
 
Kihívás és lehetőség a lízingpiacon
A Leaseurope felhívja a figyelmet az Európai Bizottság előrejelzésére, amely szerint a következő időszakban bővülni fog az európai piac a fokozódó beruházási kedv miatt. Az eszközberuházások esetében a tavalyi 3,3 százalékos emelkedése után az idén 3,4 százalékos növekedés várható az eurózónában. Összességében tehát az európai lízingcégek kedvező gazdasági környezetre számítanak, ami növekedési lehetőséget jelent a számukra. Ugyancsak elősegíti a bővülést a tartósan alacsony kamatszint, amely olcsó finanszírozási környezetet biztosít, ugyanakkor persze egyben kedvezőtlenül hathat a jövedelmezőségre.
 
Tóth Zoltán főtitkár szerint a magyar piacon az európaihoz hasonló a helyzet. A magyar gazdaság ugyanis 2017-ben a tavalyinál nagyobb ütemben bővülhet és a beruházások terén is bővülésre van kilátás, ez pedig fenntartható növekedési pályát jelent a magyar lízingvállalatok számára.
 
Tóth Zoltán a Magyar Lízingszövetség és a Leaseurope szakembereinek hosszabb távú prognózisát ismertetve közölte: a nemzetközi lízingpiacnak és a lízingvállalatoknak komoly kihívást jelent a jelenleg technológiai forradalom. A lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt jelentős átalakulás várható, mégpedig a termékek, szolgáltatások és eszközök tulajdonlásában.
 
„Az ügyfelek egyre inkább nem szeretnének feltétlenül tulajdont szerezni, egy-egy gép vagy jármű esetében, hanem elsősorban használni szeretnék azokat” - fogalmazott a főtitkár. Ez a folyamat pedig a lízingcégeknek mindenképpen jó lehetőséget teremt, mert univerzális finanszírozóként a gazdaság szinte bármelyik szereplőjének biztosítani tudják az adott eszközt, szolgáltatást vagy terméket. Ugyanakkor fontos Tóth Zoltán szerint, hogy a lízingpiac szereplői időben lépjenek.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.