TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az IBM ezen a héten továbbítja a székesfehérvári gyárának bezárása miatt elbocsátottakról szóló első nevesített listákat a Fejér Megyei Munkaügyi Központnak - mondta Zimmermann József, a központ igazgatója, miniszteri biztos.

Mint a miniszteri biztos elmondta, a listákból derül ki megbízhatóan a leépített munkavállalók iskolai végzettsége, szakmai képesítése, lakóhelye és a többi olyan adat, amelynek alapján a munkaügyi központ pontosítani tudja a foglalkoztatási probléma megoldását segítő, november végére elkészülő komplex munkaerő-piaci programját.

Az előzetes jelzések szerint az elbocsátásra kerülő 3.700 dolgozóból mintegy 3.400-tól január elsejével, a gyár gépsorainak leszerelését végző, mintegy 300 munkavállalótól pedig a jövő év első felének végén válik meg az IBM. Az utóbbiak juttatásáról még tart az érdekvédők és a cégvezetés egyeztetése.

Az előzetes számok szerint az elbocsátottak többsége - 2.057 dolgozó - székesfehérvári vagy Fejér megyei, a többiek pedig a szomszédos megyékből, illetve az északkeleti országrészből szegődtek el dolgozni a "kék óriáshoz".

Az eddigi jelzések szerint a Szabolcs, Borsod, Nógrád és Baranya megyéből érkezettek többsége egyelőre nem szándékozik eredeti lakóhelyére visszatérni. Igénybe veszik - ameddig lehet - az IBM által nyújtott lakhatási támogatást, és abban bíznak, hogy Fejérben találnak munkát.

Erre jó esélyt jelent, hogy a megyében 2.400 üres álláshelyet tartanak nyilván és azok mintegy felére betanított munkásokat keresnek. A gond csak az, hogy többségük kisebb javadalmazást és kevesebb juttatást kínál, mint amit az IBM-nél kaptak - mondta Zimmermann József.A Fejér Megyei Munkaügyi Központhoz az ország különböző térségéből változatlanul érkeznek az állásajánlatok, és azokkal együtt mintegy 2.500-3.000 munkahely ajánlatból választhatnak a leépítésre kerülők - tette hozzá a miniszteri biztos.

Az IBM székesfehérvári gyárában a korábban tett bejelentésnek megfelelően november 30-án szűnik meg a termelés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.