6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A vállalatok egyre gyakrabban várják el a tanácsadótól, hogy az a projekt gyakorlati megvalósításában is részt vegyen. Az iparág mfor.hu Heti Hármasában megszólaltatott vezetői szerint a megszorító intézkedések miatt nemhogy csökkenne, inkább nőhet az érdeklődés a tanácsadói szolgáltatás iránt.

Menedzsment Fórum:

-
Milyen új trendek jellemzik a tanácsadói piacot? Melyek azok a szolgáltatások, amelyek iránt idén nőtt vagy várhatóan nőni fog a kereslet, s mely szektorokból maradhatnak el esetleg megbízások? A megszorító intézkedések kihatottak-e a keresletre?

Fekete István, a Magyar Interim Management Egyesület elnöke:

- A tanácsadási és fejvadász piacon érezhető egyfajta elmozdulás a végrehajtói feladatokat is magába foglaló interim irányába. Világszerte jellemző, hogy szűkülnek az állandó menedzsment tagjai, illetve bizonyos teendőket az adott szakterületet kiválóan ismerő kölcsönszakemberekre bíznak.

A külsős vezető egyik fő előnye, hogy a feladat végrehajtását követően nem kell felmondani neki, illetve a cég mentesül az elbocsátás költségeinek kifizetésétől. Továbbá sokkal nagyobb a "merítési kör", így az adott helyzetben a vállalat a piacon található legjobb szakembert szerezheti meg magának.

Új trend, hogy a három-négy évvel ezelőtt még a 45 év felettiek által dominált szakma fiatalodni kezdett. Sokan már a harmincas éveik közepére olyan komoly tapasztalatokat gyűjtöttek össze, hogy interim menedzserként is megállják a helyüket. A tanácsadás és a gyakorlati jellegű interim szakma egyre inkább közelednek egymáshoz.

Bár tanácsadókat jellemzően a nagyobb vállalatok vesznek igénybe, egyre több kisebb cég is érdeklődik a szolgáltatás iránt. Itt természetesen nem a mikrovállalkozásokra, hanem olyan jól prosperáló társaságokra gondolok, amelyek árbevétele több százmilliós, esetleg milliárd forint nagyságrendű.

Olyan területet nem tudnék kiemelni, ahonnan jellemzően elmaradhatnak megrendelések. A leggyakrabban pénzügyi, kontrolling és logisztikai vezető pótlására van igény, de hosszadalmasabb külföldi képzés vagy szülés miatt is sűrűn fordulnak hozzánk cégek. A vállalat működési rendjének átalakítására vagy a telephely változtatással járó technológiai transzfer levezénylésére is sokszor kapunk felkérést.

Szintén tendencia, hogy az átmeneti feladatokkal megbízott tanácsadó bentragad a fogadóvállalatnál. Az interim menedzser elvesztéséért ilyenkor fájdalomdíjat kap a közvetítő cég.

Kiss Gábor, a Qeep alapító-vezetője:

- Mára megváltozott az ügyfelek hozzáállása a tanácsadói szakmához. Az okos észrevételek már nem elegendőek a profi szolgáltatáshoz, a menedzsment elvárja, hogy a szakember a végrehajtásban is támogassa döntéseiket. A skandináv országokban elterjedt módszer azért is népszerű, mert egy kívülálló gyakran élesebben látja a megvalósítás előtt álló akadályokat.

A tradicionális tanácsadók próbálnak az új kihívásoknak megfelelni, de jellemzően nincs kapacitásuk az operatív munkában való részvételre. Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy az újfajta igény megjelenése forradalmasítaná az erőviszonyokat; mindig is szükség lesz arra a tudásra, amit a piac nagyjai képviselnek. A legszembetűnőbb különbség a két szolgáltatástípus között, hogy míg az átlagos tanácsadó egyszerre akár nyolc-tíz cégnél is tevékenykedik, az operatív szakember maximum két-három projektre koncentrál.

A legnagyobb érdeklődés a végrehajtó tanácsadói munkán belül azoknál a cégeknél tapasztalható, amelyek áttörési lehetőségeket látnak saját szektorukban, s csupán a "hogyan"-nal kapcsolatban bizonytalanok. Ezen belül is a szolgáltatói szektorban, a banki és biztosítási vállalatoknál jelentkezik a legintenzívebben az igény. Vállalategyesülés és új vezető érkezése esetén például kifejezetten ajánlott operatív szakembert bevonni.

A megszorító intézkedések kifejezetten erősíthetik a tanácsadás iránti keresletet, mivel kevésbé vállalkozóbarát körülmények között - amikor száz forintból mindössze harminc marad a vállalkozó zsebében - felértékelődik a hatékonyságjavító intézkedések szerepe. A nehézségek áthidalására a technológiai újítás mellett az emberek és a folyamatok átszervezése jelenthet megoldást.

A tanácsadási szakma jellegzetessége, hogy a szolgáltatás kiválasztásánál igen fontos szerepet játszanak a személyekhez fűződő kapcsolatok. Cégünk például egy viszonylag új szereplő Magyarországon, azonban alapítói mind számottevő szakmai muníciót halmoztak fel nagymúltú hazai társaságoknál.

Kornai Gábor, az AAM elnöke:

- Egyre gyakoribb jelenség, hogy az ügyfél a tanácsadási szolgáltatás mellett a projekthez szükséges pénzügyi források lehívását vagy társfinanszírozás szerzését is kéri cégünktől. Ilyen típusú igények eddig is voltak, de a mostanihoz képest kisebb intenzitással. Általában világbanki és EU-s pályázatokon veszünk részt megrendelőink nevében.

Újfajta trendként figyelhető meg, hogy egyre több egy-két fős specializált tanácsadó cég jelenik meg a piacon. Az adott területen birtokukban álló tapasztalataik révén ezek a vállalkozások konkurensei tudnak lenni a nagyobb cégeknek. Ezek a kezdeményezések általában addig maradnak életben, amíg a piacon igény van arra a speciális tudásra, amit képviselnek. Észrevehető egyfajta fluktuáció is a tanácsadói szakma és az üzleti szféra között.

A közszféra egyes területei egyre átpolitizáltabbak, nehezebb szakmai, politikától mentes programokat találni. Vállalatunk szempontjából igen fontos ez a terület, ugyanis bevételünk több mint felét az államigazgatás számára végzett munkákból valósítjuk meg. A kelet-európai új uniós piacok is jelentős keresletnövekedést eredményeznek, amelynek lehetőségével az AAM-en kívül sok más cég is élni kezdett.

A szolgáltatások közül növekszik az igény az IT-biztonsággal és az ügyfélkiszolgálással kapcsolatos tanácsadói tevékenységre. A technológiai fejlődés eredményeképpen elérkezett az ideje a négy-öt évvel ezelőtt bevezetett folyamatok átgondolásának is. Emellett egyre több cég kéri, hogy a tanácsadással kapcsolatos végrehajtási teendőknél is legyenek jelen embereink.

A megszorító intézkedések miatt nem zárható ki, hogy szűkülni fog a tanácsadói piac. Valószínűbbnek tartom azonban, hogy épp ellenkező hatása lehet az intézkedéseknek. Az állami szintű átszervezések ugyanis olyan folyamatok, amelyek megvalósítása tanácsadók munkájával hatékonyabbá tehető. A gazdaságon mindenesetre nem érezhető, hogy a költségvetés rossz állapotban van, a kereslet egyelőre nem esett vissza.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Méregerős lett a forint, de nem aktuális a sáveltörlés
Beck, Bienerth, Urbán: miért váltottak?
Lazán veszik a cégek a dolgos szombatokat

Olvassa el a Heti Hármas korábbi részeit is!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!