4p

A Mol-tulajdonos Surgutneftegas a félretett pénztartaléknak köszönhetően jóval könnyebben éli át a válságot, mint ahogyan anélkül történne, állapította meg Vlagyimir Bogdanov vezérigazgató a hétvégi közgyűlésen. Eközben Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes a héten az orosz kormány aggodalmát fejezte ki a Surgutneftegas Mol-beruházása körül kialakult helyzet miatt.

Az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) olaj- és gázipari vállalat adózott eredménye tavaly 62 százalékkal 143,917 milliárd rubelre nőtt az előző évi 88,626 milliárdról. Vlagyimir Bogdanov vezérigazgató a hétvégi közgyűlésen elmondta: a Surgutneftegas a félretett pénztartaléknak köszönhetően jóval könnyebben éli át a válságot, mint ahogyan anélkül történne. Sok bírálat érte ugyan a konszernt e politikája miatt, de mostanra világossá váll, hogy helyes politikát követtek, és így tisztességgel tudtak dolgozni a nehéz pénzügyi-gazdasági helyzetben is.

Bogdanov kifejtette: a konszern a kelet-szibériai  lelőhelyeken az előző évihez képest meg akarja duplázni a kőolaj-kitermelést, míg Nyugat-Szibériában minden erejét a szénhidrogének kitermelésének szinten tartására fordítja.

Hírügynökségi jelentések szerint Igor Szecsin  miniszterelnök-helyettes a héten az orosz kormány aggodalmát fejezte ki a Surgutneftegas Mol-beruházása körül kialakult helyzet miatt. Szecsin Veres Jánossal, az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnökével tartott moszkvai találkozóján kijelentette: "a beruházás olyan léptékű, hogy a körülötte kialakult kedvezőtlen helyzet feltétlenül magára vonja Oroszország kormányának figyelmét".

Mint mondta, az orosz társaság megszerezte a beruházáshoz az orosz kormány támogatását. Arra is rámutatott, hogy az üzlet piaci úton jött létre, nem követelt egyéb egyeztetést, és úgy vélte, az ilyen beruházás hatékony és kifizetődő mindkét fél számára.

Szecsin meggyőződésének adott hangot, hogy "a helyzet normalizálása kedvező lehet mind az orosz konszern, mind az orosz-magyar kapcsolatok egésze számára". Kijelentette, hogy a Surgutneftegas kapcsolatban áll a Mollal, és az orosz kormány arra számít, hogy a tárgyalások a magyar társaság feldolgozó kapacitásaiba való kőolajszállításokról szóló, hosszabb távú megállapodásokhoz vezetnek.

Az orosz politikus biztosította Veres Jánost, hogy az orosz fél kész meghallgatni a magyar kormány bármilyen javaslatát, véleményét.

- Számítunk azonban az objektív megértésre mind az üzlet részleteit, mind pedig a magyarországi közvéleményben kialakuló ellenérzések elhárítását illetően. Értjük, hogy a magyar fél feltétlenül szükségesnek tartja, hogy további tájékoztatást kapjon - mondta, és hangsúlyozta, hogy a Surgutneftegas az európai jogszabályok szerint járt el, és az üzlet teljes mértékben piaci jellegű és átlátható volt.

A Surgutneftegas a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, ezt a részesedést március végén vásárolta meg az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért. Jelenleg a Surgutneftegas perli a Molt a Fővárosi Bíróságon, mer a magyar cég igazgatósága megtagadta a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzését. A Surgutneftegas kéri a bíróságtól a Mol április 23-i közgyűlésen hozott valamennyi határozat megsemmisítését is.

Az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták,  hogy tovább növelje részesedését.

A Mol legnagyobb részvényese azért nem lehetett ott az áprilisi közgyűlésen, mert nem jegyezték be a Mol részvényeseinek jegyzékébe. Bár idejében jelentette részvényvásárlását az illetékes magyar hatóságnál, azt azonban a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!