<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Óriási összegeket tartanak külföldi számlákon a legnagyobb amerikai cégek, annak érdekében, hogy elkerüljék az otthoni adófizetést. Az amerikai óriásvállalatok nem szívbajosak, a magyar GDP hatszorosát takarítják meg.

A legnagyobb amerikai vállalatok 2100 milliárd dollárt tartanak külföldi számlákon, így összességében 620 milliárd dollár adófizetését kerülnek el, derült ki egy kedden publikált tanulmányból. A világ legnagyobb cégeit tömörítő Fortune 500-as listán rangsorolt vállalatok több mint kétharmada tart fenn leányvállalatokat adóparadicsomokban. A legnépszerűbb menekülő helyek Bermuda és a Kajmán-szigetek, de számos nagyvállalat európai országokat, így Írországot, Luxemburgot vagy éppen Hollandiát használja adóoptimalizáló leányvállalatának központjaként.

A kutatást készítők nem bántak kesztyűs kézzel a cégekkel, kiderült többek között az anyagból, hogy az Apple 181 milliárd dollárt tart külföldi cégeinél annak érdekében, hogy ilyen módon spórolja meg 59 milliárd dollár társasági adó befizetését. Ezzel a világ legértékesebb brandjét magáénak tudó vállalat lett az adóoptimalizálás bajnoka. Az Apple kapcsán a tanulmány kiemeli, hogy az írországi részlegének köszönhetően az Egyesült Államokon kívül realizált eredményük után gyakorlatilag nem fizetnek sehol sem adót.

A kutatók igyekeztek az adókerülés okait is feltárni, és arra jutottak, hogy sok vállalat túl magasnak tartja az Egyesült Államokban a legnagyobb cégekre érvényes 35 százalékos társasági adó szintjét. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook egy szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy az amerikai aktivitásaik után az utolsó centig minden adót megfizetnek. A külföldi üzleti tevékenységük eredményeként keletkező profit hazavitele viszont drága. Cook akkor azt javasolta, hogy vezessenek be egy 10 százalék alatti kulcsot, amelyet a külföldön szerzett profit repatriálására vetnének ki. Egy ilyen adóteher mellett már az Apple sem vonakodna hazautalni ezeket az összegeket.

Más kérdés, hogy az OECD napokban publikált anyaga azt vetette fel, hogy ideje lenne korlátozni az adóparadicsomokba menekített pénzeket. A nemzetközi gazdasági szervezet elemzői azon az állásponton vannak, hogy a vállalatoknak ott kellene adót fizetniük, ahol a nyereséget elérik. A gyakorlatban azonban sokszor annál a leányvállalatnál mutatják ki a profitot, ahol a legkedvezőbbek az adózási feltételek.

A Citizen for Tax Justice kutatása szerint az adóoptimalizálás témájában a General Electric és a Microsoft sem zöldfülű a témában, a kutatás szerint ezek a vállalatok állnak a képzeletbeli dobogón az Apple mellett. Az anyag emellett számos kirívó esetet is megemlít, így például a Nike esetét, amely 2,7 milliárd dollárt spórolt meg adózási trükkökkel. A Pepsi Co.-ról megemlítik, hogy 132 egységet tartanak fenn adóparadicsomokban, ezekben az országokban közel 38 milliárd dollárt tart. A Pfizer 74 milliárd dollárt parkoltat külföldi bankokban, amelyhez 151 külföldi egységet használnak.

A pénzügyi világból a Morgan Stanley-t ültették szégyenpadra, amely 7,4 milliárdot nem vitt haza, náluk kiemelkedik a hírhedtté vált svájci leányvállalat tevékenysége. A Citigroup kapcsán azt említik meg, hogy 427 adóparadicsomban lévő kirendeltségükből a bank 2008 utáni kvázi államosítását követően sem számolták fel, csupán 41-et zártak be. Az American Express kapcsán pedig azt róják fel, hogy 3 milliárd dollár adó megfizetését kerülték el az ilyen jellegű adóoptimalizálást felhasználva.

Az IT-szektor nagyágyúit sem kímélték, a már említett Apple mellett a Microsoft és a Google tevékenységét emeli ki. A Windows operációs rendszerről ismert cég a külföldön szerzett jövedelmei után átlagosan 3 százalék adót fizetett. A Google esetében pedig azt említik meg, hogy csak 2010 óta 40 milliárd dollárt hagytak – elsősorban – az írországi egységeiknél.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.