<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február végéig bezár a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-hez tartozó halimbai bauxitbánya, a munkáltató csaknem 200 fős csoportos létszámleépítést jelentett be – tájékoztatta Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet vezetője.

A vezető elmondta, ezáltal a hazai bauxitbányászat két-három hónapon belül be fog fejeződni. Az üzemi tanács összeült, a dolgozók egy részét a timföldgyár más részlegeibe csoportosítják át, a nyugdíjra nagyjából 20-30 vájárnak lesz lehetősége.

A Bakonyoszlop térségéből kinyert bauxittal és az import alapanyaggal a Mal tovább tud működni, de hogy meddig, az még kérdéses – mondta. Nagy a valószínűsége, hogy idén nyáron a hidrátgyártást is leállítja a cég, de erről még nincsen döntés. Közlése szerint a cégvezetés a bejelentési kötelezettségének eleget téve, előre tájékoztatta az üzemi tanácsot a lépésről.

Pad Ferenc elmondta, hogy a szakszervezet tavaly petícióban kért segítséget a kormányzattól a munkavállalók nevében. Úgy véli, hogy ha az akkori kérésüknek megfelelően érdemi támogatást kaptak volna, akkor előre tervezett intézkedésekkel elkerülhető lett volna a leépítés, vagy néhány évet nyerhettek volna. Példaként említette, hogy egy megtervezett átmenettel - a nyugat-európai cégekhez hasonlóan - vásárolt hidrát feldolgozásával nagy hozzáadott értékű termékek gyártására állhattak volna át. Nem vitatta a kormányzat segítő szándékát a Mal tartozásának rendezésében az erőművel és az áramszolgáltatóval kapcsolatban, de - mint hozzátette - az utolsó pillanatig bizonytalan helyzetben voltak.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a halimbai bányaüzemben a hidrátgyártás során feldolgozható bauxit mennyisége radikálisan csökkent, ezért a bánya gazdaságos működtetésére nincs esély. Az elbocsátások hétfőn megkezdődtek, ennek mértékét próbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani – mondta. Az ajkai timföldgyár eddig 80 százalékban hazai bauxitot használt fel a termeléshez, 20 százalékban szorult importra.

MTI