2017. május 17. 17:56

Az egyetem közleményben reagált az EP határozatára, mely a lex CEU eltörlésére szólítja fel a kormányt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az Európai Parlament szerdán megszavazta a Magyarországot elítélő határozatot, mely még több kanyaron keresztül, legvégső esetben a magyar kormány szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethet. A határozat emellett felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt, a civiltörvény javaslatát és a lex CEU-t. Utóbbi fejleményre közleményben reagált az egyetem. Így:

A CEU üdvözli az Európai Parlamentben elfogadott határozatot, amely a lex CEU visszavonását szorgalmazza. A határozat egyik módosítása továbbá felszólítja a magyar kormányt, hogy “függessze fel a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényben foglalt valamennyi határidőt, haladéktalanul indítson tárgyalásokat a CEU-ért felelős egyesült államokbeli (New York állambeli) hatósággal egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely garantálja az amerikai akkreditációval rendelkező diplomákat kiadó egyetem jövőbeli működését, továbbá nyilvánosan vállaljon kötelezettséget arra, hogy az egyetem szabad intézményként Budapesten maradhat.”

A CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy hallgasson európai partnereinek egyöntetű állásfoglalására, és kezdjen tárgyalásokat.

Sajnálatos módon a ma reggeli találkozón a magyar kormány képviselői arról értesítették a CEU-t, hogy a minisztériumközi munkacsoportnak nincs mandátuma arra, hogy bármilyen kérdésről érdemi tárgyalásokat folytasson. A munkacsoport tagjai nem tudtak válaszolni a CEU által feltett kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy hogyan lennének teljesíthetők a lex CEU-ban előírt feltételek. A munkacsoport arról tájékoztatta a CEU-t, hogy a megbízott tárgyaló, Altusz Kristóf kizárólag az Egyesült Államok hatóságaival fog megbeszéléseket folytatni.

Öt héttel azután, hogy Áder János köztársasági elnök felszólította a magyar kormányt, hogy kezdeményezzen jóhiszemű megbeszéléseket a CEU-val, a CEU ismét felszólítja a kormányt, hogy vessen véget ennek a tarthatatlan helyzetnek.

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy politikai célokból túszul ejtenek egy egyetemet 1440 diákjával és 980 oktatójával és dolgozójával együtt” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Itt az idő, hogy a kormány hallgasson arra a világos üzenetre, amit az Európai Parlament, az Európai Bizottság, számos ország kormánya, egyetemek, szervezetek, kutatóintézetek és több ezer támogató fogalmazott meg Budapesten és szerte a világon”.

mfor.hu