<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A Földgázszállító Zrt. ma tíz órától megszüntette az első kategóriába tartozó fogyasztók gázfelhasználásának korlátozását, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Az orosz-ukrán gázvitának továbbra sem látni a végét, így elképzelhető, hogy a szállítások újraindulására minimum a szombati csúcstalálkozóig várni kell.

A korlátozás feloldása azért vált lehetővé, mert fokozatosan melegszik az idő, és ma is enyhe időjárás lesz, tette hozzá a miniszter. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint a héten valószínűleg már nem is lesz szükség a korlátozás visszaállítására.

Az egyes kategóriába a 2500 köbméter/óra mennyiségnél többet igénylő fogyasztók, jellemzően erőművek tartoznak. Ezek a cégek korábban vállalták, hogy krízishelyzet esetén átállnak más energiaforrásra, cserébe eddig olcsóbban kapták a gázt.   

Molnár Csaba kiemelte, hogy tudomása szerint hazánk az egyetlen ország a közép-kelet-európai térségben, ahol jelenleg nincs érvényben gázkorlátozás.

Melegszik az idő, tovább csökken a fogyasztás

Az FGSZ szerint csütörtökre is elegendő a földgáz, a Magyarországon várható 54-56 millió köbméteres napi földgázfelhasználással szemben a rendelkezésre álló források nagysága 66 millió köbméter. A földalatti tárolókból 53 millió köbméter földgázt lehet kivenni, a belföldi termelésből 9 millió köbmétert biztosítanak, míg nyugati irányból 4 millió köbméter import földgáz érkezik Magyarországra. Az 500 millió köbméteres stratégiai gáztározót továbbra sem kell használni. 

A magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, de az FGSZ ma sem nem kapott értesítést a gáz érkezéséről.

Szerdán az ország gázfogyasztása a korábbi napokénál kevesebb, 58 millió köbméter volt a vártnál enyhébb időjárás miatt. Ez tette lehetővé a földalatti gáztárolók kitermelési ütemének csökkentését csúcskapacitásuk megőrzése érdekében.

Szerdán Ukrajna felől továbbra sem érkezett földgáz Magyarországra. Ausztria irányából négymillió köbméter földgázt vett át Magyarország belföldi felhasználására, és további 2,7 millió köbmétert Szerbiába, egymillió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovina irányába szállítottak tovább. Molnár Csaba szerint igény esetén Szlovákiának is tudnánk juttattni 1-1,5 millió köbméter gázt.

Nem várható a szállítások gyors megindulása

Ami az ukrán-orosz vita aktuális állását illeti, a Gazprom csütörtök délelőtt közölte: Ukrajna már a harmadik napja akadályozza az Európába irányuló orosz gázszállításokat, a csapok még mindig zárva vannak.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a megoldásra minimum szombatig kell várni. Akkor rendezik meg Moszkvában az orosz földgázt vásárló országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját, amelyre Ukrajna is meghívást kap.

A krízis elhúzódására utal az is, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök a moszkvai tárgyalásokról visszatérve tegnap este azt közölte: "A tárgyalások jelenlegi menete alapján nem várható a gázszállítás gyors felújítása." Molnár Csaba csütörtökön szintén úgy nyilatkozott, hogy a válság elhúzódásával kell számolni.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.