2017. június 13. 08:11

Fenyegető leveleket azonban simán küldenek, ha valaki nem fizeti be a számlát, amit meg se kapott.

Eddig 735,7 millió forint közpénzt adott a kormányzat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országos számlázási rendszerére, ami ennek ellenére még mindig nem működik megfelelően, írja a Magyar Nemzet.

A pénz nagy részét Garancsi István üzlettársainak vállalkozása kapta, akiknek ennek fejében tavaly áprilisban el kellett volna indítani a számlázási rendszert. Ez nem történt meg, így a vállalat jobbára az önkormányzatok kezében lévő, országszerte közel 170 szemétszállító céget kényszerítette – a szakértők úgy látják, törvényellenes módon – bérszámlázásra.

Tavaly 2,5 millió vidéki család csak hónapos csúszásokkal kapta meg a szemétszámlát Több helyütt azóta is késnek a papírok, mire azonban például Tatabányán és Cegléden fenyegető leveleket postáz a kukavállalat, és az adóhatósággal riogatja a késlekedőket a befizetetlen szemétszállítási díjak miatt. Ezt a számlára hiába várók mellett olyanok is megkapják, akik már rág befizették az aktuális díjat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az állami kukaholding vezetése őszig kapott haladékot a rendszer beindítására, ha ebből is kicsúsznak, állítólag elbocsátások várhatók.

Az NHKV bénázása azért is arcpirító, mert amúgy nagyon sokba kerül a fenntartása. A tavalyi mintegy 20 milliárd forint után ugyanis idén további 10 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek, így a lakosság egyszer mint ügyfél fizet a szeméttárolók ürítéséért, másodszor viszont adózóként költ az országos hulladékkezelő cég működtetésére óriási összegeket.

Szakértők azt hangsúlyozták a lapnak, hogy a jelenlegi szemétgyűjtési rendszer működésképtelen. Az állami vállalat gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez, csupán beszedi a pénzt a lakosságtól, és annak egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak. Az önkormányzati vállalkozások jelentős hányada pedig az új, NHKV által alkalmazott finanszírozási rendszer bevezetése és a rezsicsökkentés jegyében korábban végrehajtott árkorlátozások miatt a csőd szélén áll.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.