<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Fenyegető leveleket azonban simán küldenek, ha valaki nem fizeti be a számlát, amit meg se kapott.

Eddig 735,7 millió forint közpénzt adott a kormányzat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országos számlázási rendszerére, ami ennek ellenére még mindig nem működik megfelelően, írja a Magyar Nemzet.

A pénz nagy részét Garancsi István üzlettársainak vállalkozása kapta, akiknek ennek fejében tavaly áprilisban el kellett volna indítani a számlázási rendszert. Ez nem történt meg, így a vállalat jobbára az önkormányzatok kezében lévő, országszerte közel 170 szemétszállító céget kényszerítette – a szakértők úgy látják, törvényellenes módon – bérszámlázásra.

Tavaly 2,5 millió vidéki család csak hónapos csúszásokkal kapta meg a szemétszámlát Több helyütt azóta is késnek a papírok, mire azonban például Tatabányán és Cegléden fenyegető leveleket postáz a kukavállalat, és az adóhatósággal riogatja a késlekedőket a befizetetlen szemétszállítási díjak miatt. Ezt a számlára hiába várók mellett olyanok is megkapják, akik már rág befizették az aktuális díjat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az állami kukaholding vezetése őszig kapott haladékot a rendszer beindítására, ha ebből is kicsúsznak, állítólag elbocsátások várhatók.

Az NHKV bénázása azért is arcpirító, mert amúgy nagyon sokba kerül a fenntartása. A tavalyi mintegy 20 milliárd forint után ugyanis idén további 10 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek, így a lakosság egyszer mint ügyfél fizet a szeméttárolók ürítéséért, másodszor viszont adózóként költ az országos hulladékkezelő cég működtetésére óriási összegeket.

Szakértők azt hangsúlyozták a lapnak, hogy a jelenlegi szemétgyűjtési rendszer működésképtelen. Az állami vállalat gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez, csupán beszedi a pénzt a lakosságtól, és annak egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak. Az önkormányzati vállalkozások jelentős hányada pedig az új, NHKV által alkalmazott finanszírozási rendszer bevezetése és a rezsicsökkentés jegyében korábban végrehajtott árkorlátozások miatt a csőd szélén áll.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.