2017. június 13. 08:11

Fenyegető leveleket azonban simán küldenek, ha valaki nem fizeti be a számlát, amit meg se kapott.

Eddig 735,7 millió forint közpénzt adott a kormányzat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országos számlázási rendszerére, ami ennek ellenére még mindig nem működik megfelelően, írja a Magyar Nemzet.

A pénz nagy részét Garancsi István üzlettársainak vállalkozása kapta, akiknek ennek fejében tavaly áprilisban el kellett volna indítani a számlázási rendszert. Ez nem történt meg, így a vállalat jobbára az önkormányzatok kezében lévő, országszerte közel 170 szemétszállító céget kényszerítette – a szakértők úgy látják, törvényellenes módon – bérszámlázásra.

Tavaly 2,5 millió vidéki család csak hónapos csúszásokkal kapta meg a szemétszámlát Több helyütt azóta is késnek a papírok, mire azonban például Tatabányán és Cegléden fenyegető leveleket postáz a kukavállalat, és az adóhatósággal riogatja a késlekedőket a befizetetlen szemétszállítási díjak miatt. Ezt a számlára hiába várók mellett olyanok is megkapják, akik már rág befizették az aktuális díjat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az állami kukaholding vezetése őszig kapott haladékot a rendszer beindítására, ha ebből is kicsúsznak, állítólag elbocsátások várhatók.

Az NHKV bénázása azért is arcpirító, mert amúgy nagyon sokba kerül a fenntartása. A tavalyi mintegy 20 milliárd forint után ugyanis idén további 10 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek, így a lakosság egyszer mint ügyfél fizet a szeméttárolók ürítéséért, másodszor viszont adózóként költ az országos hulladékkezelő cég működtetésére óriási összegeket.

Szakértők azt hangsúlyozták a lapnak, hogy a jelenlegi szemétgyűjtési rendszer működésképtelen. Az állami vállalat gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez, csupán beszedi a pénzt a lakosságtól, és annak egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak. Az önkormányzati vállalkozások jelentős hányada pedig az új, NHKV által alkalmazott finanszírozási rendszer bevezetése és a rezsicsökkentés jegyében korábban végrehajtott árkorlátozások miatt a csőd szélén áll.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.