<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A kormány három év alatt 10 százalékról 3 százalék körülire csökkentené az államháztartási hiányt. A deficitcsökkentő program nyomán a vállalatok nyeresége 10-20 százalékkal csökkenhet, sőt, a kisebb cégek profitja teljes egészében elúszhat, derül ki az mfor.hu Heti Heti hármas sorozatából.

- Milyen terheket jelent a vállalkozói réteg számára, hogy - a konvergenciaprogram szerint - három év alatt 10 százalékról 3 százalék körülire csökkentenék az államháztartási hiányt?

Bartus Pál, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) elnöke, a Coop-Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója:

- A 4 százalékos különadó és a nyereségtől független minimáladó bevezetése mellett komoly terhet ró a cégekre például a minimálbér 62.500 forintra emelése, illetve a szakképzett dolgozókra vonatkozó 68.800 forintos bérminimum megállapítása, amelyet a tervek szerint 75.400 forintra emelnek. Az ágazat eredményességén ugyanakkor érezhető lesz a gazdasági növekedés lassulásának és a vásárlóerő csökkenésének a hatása is: a belföldi piac várhatóan szűkülni fog.

Meg lehet fogalmazni, milyen terheket jelent a vállalkozók számára a konvergenciaprogram célkitűzéseinek teljesítése, azonban arról kellene inkább vitázni, hogy mik a feltételei a tartós gazdasági stabilizáció megteremtésének. Ehhez nem elegendőek pusztán a tűzoltás jellegű intézkedések, a nagy elosztási rendszerek (egészségügy, oktatás, szociális ellátások, támogatások, nyugdíjrendszer) teljes átalakítására lenne szükség. A hiány ugyanis újratermelődik, ha az államháztartási reformot a kiigazítással párhuzamosan nem sikerül véghezvinni.

A konvergenciaprogramban szerepel, hány milliárd forint többletbevételt vár a kormány az adóemelésekből és új adók bevezetéséből évente. Számítani kell azonban arra is, hogy a piac reagálni fog a megszorításokra, így könnyen megeshet, hogy a várt bevételek nem folynak be a költségvetésbe.

Az adóemeléseket rövidtávon indokolhatónak tartjuk, azonban mindenekelőtt meg kellene jelölni, hogy azok meddig maradnak érvényben. Hosszabb távon a kiadásokat kellene csökkenteni az elosztási rendszerek reformja révén.

Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatótanácsának elnöke:

- Nagy terheket jelent a vállalkozások számára az államháztartás rendbetétele, de nem hiszem, hogy el tudjuk kerülni ezeket a fájdalmas lépéseket. Ki viselje a terheket, ha nem az adófizető cégek? A nyugdíjasok? Sajnos, mi sem vonhatjuk ki magukat az áldozatvállalás alól. Úgy gondolom, hogy a terhek alatt nem fog megroppanni a magyar gazdaság.

Utánaszámoltunk a költségeknek: a szigorítások együttesen mintegy 10 százalék nettó nyereségcsökkenést eredményeznek ahhoz képest, mintha nem lenne kiigazítás. Korábban jóval nagyobb nyereségnövekedéssel számoltunk. Mindez azt jelenti, hogy a nettó profitunk emelkedése kisebb lesz, mint a kiigazító program nélkül lenne.

Nem kívánok beszállni egy össznépi sírásba, így ennél többet a témáról nem mondanék. A konvergenciaprogram ellenzéki "alternatíváját" (a radikális járulékcsökkentést) nem kívánom kommentálni.

Némethy László, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke:

- Minden cég zsebéből pénzt vesz ki az állam annak érdekében, hogy 3 év alatt 10 százalékról 3,2 százalékra csökkenjen a deficit. Ez adott esetben az árbevétel több százalékát vagy a profit 10-20 százalékát is elérheti. Kisebb cégeknél akár a nyereség száz százaléka is elúszhat a megszorító intézkedések következményeként. A megszorítások leginkább a kis- és közepes vállalkozókat, valamint azok a cégeket sújtják, amelyeknél a hangsúly az élőmunkán van.

A legnagyobb félelmünk az, hogy az erőfeszítések nem hozzák meg az állami kassza által várt bevételeket. Fennáll a veszélye annak, hogy a cégek kibúvót keresnek a többletterhek megfizetése alól: már sokan gondolkodnak bizonyos tevékenységek külföldi kihelyezésében, illetve a feketegazdaság is felerősödhet. Sok múlik azon, hogy a kormány az adóemeléseken túl milyen formában kívánja 2009-ig 7 százalékponttal csökkenteni a deficitet.

Mivel a nagy átfogó reformokról még nincs kiforrott elképzelés, az adóbevétel növekedése még nem garancia arra, hogy az áhított makrostabilitás létrejöjjön. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy azokban az országokban, amelyekben az államháztartási hiányt adóemeléssel mérsékelték (például Görögországban és Portugáliában), sok évig megtorpant a gazdaság növekedése. Alacsony adókulcsokkal és a kiadások csökkentésével 6-12 hónap visszaesés után erős gazdasági növekedés indulhat be.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Tb-emelés: futhatnak a pénzük után a cégek
Adóemelés nélkül nincs gazdasági stabilizáció
Nem a kormány bukása az igazi veszély
Körbetartozások kezelése: az államnak kellene példát mutatni
Évközi adóemelések: inkorrekt és kártékony?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.