2p

Pénteken, április 25-én zárul le hivatalosan is a Nokia mobiltelefon-üzletágának eladása a Microsoftnak.

A tavaly szeptember 3-án bejelentett, 5,4 milliárd eurós tranzakció lezárásához már csak néhány szokásos értékesítési előfeltételt kell rendezni - írja a Nokia hétfőn kiadott közleménye.

A tranzakció keretében a Nokia megválik hosszú évek óta veszteséges mobiltelefon-gyártó üzletágától és a jövőben kizárólag vezeték nélküli hálózati berendezés üzletágára és meglehetősen terjedelmes távközlési szabadalmi portfoliójának kezelésére összpontosítja tevékenységét.

A Microsoft viszont az üzletnek köszönhetően a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-gyártójává lép elő Windows mobil operációsrendszer-fejlesztő üzletágának támogatásához.

Az üzlet lezárása után a Nokia várhatóan új elnök-vezérigazgatót nevez ki a Microsofttól átigazolt Stephen Elop helyére, aki viszont visszatér korábbi munkaadójához. A Nokia vezetői posztjára szakértők a hálózati üzletágat nyereségessé tévő Rajeev Surit tartják a legesélyesebb jelöltnek.

A Nokia az üzlet lezárását követően hozza nyilvánosságra, mit kíván tenni az értékesítésből befolyt összeggel.

A svéd SME Direkt piackutató vállalat által szakértők körében áprilisban végzett felmérés szerint a Nokia 2,5 milliárd eurót fordíthat osztalékfizetésre 2013-as eredménye után, ami részvényenként 0,60 euró osztaléknak felel meg.

A Nokia nem erősítette meg az osztalékfizetésre vonatkozó értesüléseket.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!