<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Pénteken, április 25-én zárul le hivatalosan is a Nokia mobiltelefon-üzletágának eladása a Microsoftnak.

A tavaly szeptember 3-án bejelentett, 5,4 milliárd eurós tranzakció lezárásához már csak néhány szokásos értékesítési előfeltételt kell rendezni - írja a Nokia hétfőn kiadott közleménye.

A tranzakció keretében a Nokia megválik hosszú évek óta veszteséges mobiltelefon-gyártó üzletágától és a jövőben kizárólag vezeték nélküli hálózati berendezés üzletágára és meglehetősen terjedelmes távközlési szabadalmi portfoliójának kezelésére összpontosítja tevékenységét.

A Microsoft viszont az üzletnek köszönhetően a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-gyártójává lép elő Windows mobil operációsrendszer-fejlesztő üzletágának támogatásához.

Az üzlet lezárása után a Nokia várhatóan új elnök-vezérigazgatót nevez ki a Microsofttól átigazolt Stephen Elop helyére, aki viszont visszatér korábbi munkaadójához. A Nokia vezetői posztjára szakértők a hálózati üzletágat nyereségessé tévő Rajeev Surit tartják a legesélyesebb jelöltnek.

A Nokia az üzlet lezárását követően hozza nyilvánosságra, mit kíván tenni az értékesítésből befolyt összeggel.

A svéd SME Direkt piackutató vállalat által szakértők körében áprilisban végzett felmérés szerint a Nokia 2,5 milliárd eurót fordíthat osztalékfizetésre 2013-as eredménye után, ami részvényenként 0,60 euró osztaléknak felel meg.

A Nokia nem erősítette meg az osztalékfizetésre vonatkozó értesüléseket.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.