<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Új front nyílt a Soros György elleni harcban.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter törvényjavaslatot nyújtott be kedden a felsőoktatási törvény módosítására, melynek legfontosabb része az, hogy a kormány engedélyéhez kötné az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését. Külföldi intézmény csak akkor folytathatna Magyarországon diplomát adó képzést, ha azt mindkét ország kormánya engedélyezi.

A törvényjavaslat, bár külön persze nem nevezi meg, érezhetően a Soros György-alapította Közép Európai Egyetem (CEU) ellen irányul. Különösen árulkodó, hogy van egy olyan módosítás a javaslatban, mely ellehetetleníti a CEU-t: az eddigi szabályozás szerint elég volt, hogy a külföldi egyetem "a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézmény" legyen, a most benyújtott verzióban viszont megkövetelnék, hogy ténylegesen felsőoktatási képzést is nyújtson a székhelye szerinti országban. A CEU ilyet nem tesz.


A hírre a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff a hírre levélben fordult az egyetem oktatóihoz és diákjaihoz, arra kérve őket, hogy álljanak ki az intézményért. Ignatieff azt írja, hogy ha a törvényt elfogadják, akkor az egyetem ebben a formájában nem működhet tovább Magyarországon, és azt is hozzáteszi, hogy a tervezet diszkriminatív. és szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálnak a CEU-n.

„Itt az idő, hogy közösségünk összetartson és megvédje az egyetemünket”

- áll még a levélben, melyet a 444.hu szemlézett.

A CEU szerdán, 12:45-kor fórumot, majd 14 órakor sajtótájékoztatót tart a felsőoktatásról szóló törvény tervezett módosításáról a Nádor utcai épületében.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.