2018. január 6. 15:47

200 millió dolláros alapot hoz létre a Renault, a Nissan és a Mitsubishi, amiből független fejlesztők kanalazhatnak. A BMW, a General Motors és a Peugeot gyártója már rég túl van ezen. Az autógyártás monolitjai belátták: már nem elég dinamikusak, ezért inkább kiszervezik a legtöbb kreativitást igénylő munkákat.

200 millió dolláros kockázati tőkealapot hoz létre a Renault, a Nissan és a Mitsubishi, mellyel autós fejlesztésekkel foglalkozó startupokba fektetnek, írja iparági forrásokra hivatkozva a Reuters. Az autógyártó-óriások azért lépik ezt meg, mert elismerték: már nem tudnak elég gyorsan választ adni az ipar egyre dinamikusabb változásaira, így inkább a független, gyorsreagálású hadtestként működő, fiatal vállalkozásokra bízzák a fejlesztéseket.

Az alap indítását a források szerint a jövő heti, Las Vegasban megrendezendő CES-en jelenti majd be Carlos Ghosn, a Renault-Nissan szövetség vezetője. A 200 millió dollár 40 százalékát a Renault hozza, ugyanennyit tesz bele a Nissan, és a maradék 20-at dobja be a közösbe a Mitsubishi.

Az autós fejlesztések ilyen módú kiszervezése egyre elterjedtebbé vált az utóbbi időben. Az irány folyamatosan az elektromos és önvezető kocsik, valamint a fuvarozó appok és járműmegosztó alkalmazások felé tolódik, ezeken a területeken pedig az autóipar hagyományos, belsős fejlesztéseire egyre inkább köröket vernek a fiatalabb cégek vívmányai. A nagy brandek közül a BMW már korábban létrehozott egy 600 millió dolláros kockázati tőkealapot, mellyel rögtön be is szállt több fuvarmegosztó, önvezető autó és okostöltő-fejlesztésbe. A General Motors 240 millió dolláros alapot, a Peugeot-t gyártó PSA Group pedig 100 millió eurósat hozott létre ilyen célra.

Ezzel az újabb üzleti gyakorlattal már magyar cég is jól járt. Az autók önjáró rendszerein dolgozó AImotive a héten jelentette be, hogy sikeresen lezárt egy 38 millió dolláros befektetési kört, és a 9,8 milliárd forint körüli összegből folytatják a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldás fejlesztését. Autóipari partnerek közt máris olyan nagy nevek vannak, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC és a Volvo. Az ő sztorijukról az index.hu-n lehet bővebben olvasni.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.