2p

200 millió dolláros alapot hoz létre a Renault, a Nissan és a Mitsubishi, amiből független fejlesztők kanalazhatnak. A BMW, a General Motors és a Peugeot gyártója már rég túl van ezen. Az autógyártás monolitjai belátták: már nem elég dinamikusak, ezért inkább kiszervezik a legtöbb kreativitást igénylő munkákat.

200 millió dolláros kockázati tőkealapot hoz létre a Renault, a Nissan és a Mitsubishi, mellyel autós fejlesztésekkel foglalkozó startupokba fektetnek, írja iparági forrásokra hivatkozva a Reuters. Az autógyártó-óriások azért lépik ezt meg, mert elismerték: már nem tudnak elég gyorsan választ adni az ipar egyre dinamikusabb változásaira, így inkább a független, gyorsreagálású hadtestként működő, fiatal vállalkozásokra bízzák a fejlesztéseket.

Az alap indítását a források szerint a jövő heti, Las Vegasban megrendezendő CES-en jelenti majd be Carlos Ghosn, a Renault-Nissan szövetség vezetője. A 200 millió dollár 40 százalékát a Renault hozza, ugyanennyit tesz bele a Nissan, és a maradék 20-at dobja be a közösbe a Mitsubishi.

Az autós fejlesztések ilyen módú kiszervezése egyre elterjedtebbé vált az utóbbi időben. Az irány folyamatosan az elektromos és önvezető kocsik, valamint a fuvarozó appok és járműmegosztó alkalmazások felé tolódik, ezeken a területeken pedig az autóipar hagyományos, belsős fejlesztéseire egyre inkább köröket vernek a fiatalabb cégek vívmányai. A nagy brandek közül a BMW már korábban létrehozott egy 600 millió dolláros kockázati tőkealapot, mellyel rögtön be is szállt több fuvarmegosztó, önvezető autó és okostöltő-fejlesztésbe. A General Motors 240 millió dolláros alapot, a Peugeot-t gyártó PSA Group pedig 100 millió eurósat hozott létre ilyen célra.

Ezzel az újabb üzleti gyakorlattal már magyar cég is jól járt. Az autók önjáró rendszerein dolgozó AImotive a héten jelentette be, hogy sikeresen lezárt egy 38 millió dolláros befektetési kört, és a 9,8 milliárd forint körüli összegből folytatják a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldás fejlesztését. Autóipari partnerek közt máris olyan nagy nevek vannak, mint a PSA Peugeot Citroën, a kínai SAIC és a Volvo. Az ő sztorijukról az index.hu-n lehet bővebben olvasni.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!