2001. január 29. 11:00

Mérhető hatása van a családtámogatási és adózási rendszerben bekövetkezett változásoknak a családok életére -- vélik a Tárki kutatói.

Tavaly a háztartások jövedelmi pozícióját kevésbé befolyásolta a családtagok, illetve a keresők létszáma, mint két éve.

Két évvel ezelőtt a mainál jelentősebben befolyásolta a háztartások jövedelmeinek alakulását a létszám és a család összetétele; korábban ugyanis egyértelműbb volt az ok-okozati kapcsolat -- derül ki a Tárki legfrissebb, Növekedés alulnézetben című jelentéséből. A család jövedelme leginkább a családtagok létszámától függött, ám a keresők aránya is komolyan befolyásolta a család jövedelemszerkezetét.

Ám az 1999. április--2000. március közti időszakban felvett adatok alapján módosult a kép. Tavaly már mérséklődött a keresők számának szerepe a családi jövedelemszerkezetre. Holott korábban legjelentősebben ettől függött a család "boldogulása". Emellett a háztartáslétszám relatív súlya is kisebb mértékben alakította a család jövedelmi pozícióját a vizsgált időszakban, mint korábban. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy a bevezetett családpolitikai és adózási intézkedések jelentősen csökkentették az egy főre jutó jövedelem érzékenységét a családlétszámtól.

Az egy főre jutó jövedelem szinte teljesen függetlenné vált attól, hogy a családban hány kereső él -- állítják a kutatók. Így a család jövedelmi pozícióját az eltartott gyermekek aránya is kedvezően befolyásolta az utánuk igénybe vehető adókedvezmények és az állam nyújtotta családi támogatások miatt. Ám hozzáteszik, hogy e hipotéziseket csak a további évek vizsgálatai erősíthetik meg.

Az adókedvezményeknél a gyerekszámot és a család összkeresetét veszik figyelembe. Az adóhivatal adatai szerint az 1999-es jövedelmek után 33,3 milliárd forint személyi jövedelemadó-kedvezményt vettek igénybe a gyermekek után. Azaz ennyi jövedelem maradt a gyermekeket nevelő családok kasszájában.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.