3p

A korábbi pár tízmillió forintra rúgó osztalékok után 2022-re nem kevesebb, mint 16 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött Pintér Sándor korábbi cége, a Civil Biztonsági Zrt. A vállalatnak, mely állami megbízásokban is bővelkedik, egy zrt. a tulajdonosa, melyet fele-fele arányban birtokol a belügyminiszter két bizalmasa.

Az elmúlt évek 30 millió, majd 20 millió forintra rúgó osztalékai után a 2022-es évre kereken 16 milliárd (!) forint osztalékot vesz fel a Civil Biztonsági Zrt.-ből az egyedüli részvényes Prostasia Zrt. – derül ki a csütörtökön közzétett éves beszámolóhoz tartozó tulajdonosi döntésből. Ez utóbbi cég két tulajdonosa Pintér Sándor belügyminiszter két bizalmasa, korábbi üzleti partnere, Szabó Péter és Tölgyesi Vilmos.

Az osztalék kisebb része,

4,1 milliárd forint a Civil Zrt. 2022-es adózott eredményéből származik, míg a fennmaradó 11,9 milliárd forintot a korábbi évek nyereségeiből felhalmozódott eredménytartalékból fedezik.

Még így is marad bőven pénz a vállalkozásban, ezen a mérlegsoron ugyanis 14,8 milliárd forint szerepelt az év végén, a 80 milliós jegyzett tőke mellett pedig ott van még egy 385 milliós tőketartalék is.

Pintér Sándor már korábban otthagyta cégbirodalmát, így kerüli el az összeférhetetlenséget. Fotó: MTI / Kovács Attila
Pintér Sándor már korábban otthagyta cégbirodalmát, így kerüli el az összeférhetetlenséget. Fotó: MTI / Kovács Attila

A Civil Zrt. egyébként sosem látott jó évet zárt. Tavalyelőtti, csaknem 24 milliárd forintos forgalmát tavaly 26,4 milliárd forintra növelte, és bár az üzemi eredménye „csupán” 85 millió forinttal haladja meg a 2021-est, a kiegészítő mellékletben az olvasható, forgatási célú értékpapírok révén valamivel több mint 1 milliárd forint árfolyamnyeresége, illetve más ügyletek révén 410 millió forint árfolyamvesztesége keletkezett. Emellett feltüntetnek egy – nem részletezett – 789 milliós pénzügyi műveletek egyéb bevételei sort is, így

a cég adózott eredménye a 2021-es 2,8 milliárd forintról 2022 végére 4,1 milliárdra emelkedett.

Ezt a profitot veszi ki a két Pintér-bizalmas alkotta tulajdonos zrt. az eredménytartalék zömének felhasználásával.

Persze a pénz még Pintér Sándor volt cégénél sem magától terem. Lapunk a tavalyi év végén számolt be róla, újfent a Civil Biztonsági Zrt. nyerte el a HungaroContol Zrt. őrzés-védelmi feladatait csaknem 1 milliárd forint értékben.

A Civil Biztonsági Zrt. pedig a tavalyi év során megvásárolta a posta (egyébként évi több száz millió forint nyereséget termelő) pénzszállító leányvállalatát, az MPT Security Zrt.-t, melyet át is neveztek Civil Értéklogisztika Zrt.-vé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!