2019. május 7. 11:53

2018 tavaszán vívta ki magának a jogot Kelet Felcsútja az NBI-es szereplésre. Bár így csak az év felét töltötték az első osztályban, a megugró bevételek mellé tetemes veszteség is párosult.

Az NBI-es licensz megszerzéséhez szükséges a kluboknak az előző évi beszámolójukat is csatolni, ezért több csapat honlapján is elérhető már a 2018-as gazdálkodásról szóló dokumentum. Ennek nyomán számoltunk be eddig már a meglepően szárnyaló Puskás FC, a veszteséget termelő Loki, az adományozó cégeket vonzó Mezőkövesd és a súlyos gondokkal küzdő Balmazújváros tavalyi évéről. Ez a lista most a kisvárdai focicsapattal bővül, mely egyelőre csak a legfőbb számokat tartalmazó mérleget és eredménykimutatást tette közzé, a részletekre rávilágító kiegészítő mellékletet egyelőre (?) nem hozták nyilvánosságra. A lényeg azonban így is látható: az NBI a Kisvárdának is veszteséget hozott.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A veszteséges működés önmagában nem meglepetés, több okból kifolyólag sem. Egyrészt az NBI-ben részt vevő csapatoknál a korábbi években sokkal jellemzőbb volt a veszteség termelése, mint a nyereséges működés. Mostanság viszont, a TAO-nak, az államilag irányított támogatásoknak köszönhetően, valamint a NER egyre nagyobb fokú szerepvállalásának hatására egyre gyakrabban és egyre több klubnak sikerült nyereségessé tenni a működést. Erre az egészre elég jó példaként szolgálhat a Tállai Andráshoz kötődő Mezőkövesd Zsóry, melynek bevételei tavaly megcsappantak ugyan, de ezt hirtelen felbukkanó, adományozó kedvükben lévő vállalatok kipótolták (a korábbi 10 millió után 149 milliót juttattak a csapatnak), így sikerült elkerülni a veszteséges működést. A Kft. 52 milliós nyereséget tudott kimutatni, ami a közreműködő nagylelkű cégek nélkül nem jöhetett volna össze.

Kisvárda úgy tűnik - bár gyakran és nem minden alapot nélkülözve kapja a Kelet Felcsútja jelzőt -, egyelőre gyengébb érdekérvényesítő képességgel és háttérkapcsolatokkal rendelkezhet. Nem sikerült ugyanis elkerülni a veszteséget, igaz, most ezt még elbírta a büdzséjük a mérleg alapján.

Az NBI-es belépőnek is köszönhetően 56 százalékkal növekedtek az értékesítésből származó bevételek, 623 millió folyt be a kasszába. Ez több, mint amennyit a Mezőkövesdnek, a Paksnak sikerült elkönyvelnie tavaly, és majdnem annyi, mint a debreceni focicsapat bevétele. Emellé még 22 millió forint egyéb bevételről adott számot a Várda Labdarúgó Kft.

A bevételekből a korábbi 78 millió helyett 163 milliót költöttek el anyagjellegű ráfordítás címén, a személyi jellegű ráfordítások pedg 311 millióról 530-ra ugrottak tavaly. Utóbbi egyébként várható volt az NBI-be kerülés alapján, a Kisvárda ugyanis erősítés gyanánt alaposan bevásárolt a 2018/2019-es szezon előtti átigazolási időszakban. Az új, rutinosabb, erősebbnek vélt játékosok pedig feltételezhetően magasabb bérigényt is támasztottak a leigazolásuk előtt.

Mindezek eredményeként már üzemi szinten kitermelődött a veszteség zöme, amit 1,1 millió forint adófizetési kötelezettség hízlalt még tovább. Végeredményként így valamivel több mint 73 millió forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Kft. az előző évi 571 ezer forint minimális nyereség után.

Ez a 73 millió forint a csapat büdzséjéhez mérten elég jelentős összeg, hiszen a 100 millió forintos saját tőkét azonnal 27 millióra apasztotta. Ez azt is jelenti, hogy tulajdonosi plusz befizetés, tőkenövelés nélkül még nagyjából 25 milliós veszteséget képes elviselni a cég mérlege. Ekkor ugyanis már a számviteli törvények értelmében extra intézkedés válik szükségessé - a saját tőke ugyanis nem lehet kisebb a jegyzett tőke felénél, ami a Kisvárda esetében 5,1 millió forint.

A büdzsét ráadásul megugró tartozások is nehezítik. A 2017-es 56 milliós kötelezettség-állomány tavaly 217 millióra ugrott, ez részben köszönhető egy 100 millió forintos friss rövid lejáratú kölcsönnek is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.