Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A Domestore feltőkésítésének okáról azonban nem hajlandóak nyilatkozni az érdekeltek.

Kevés olyan befektető van Magyarországon, aki évtizedes távlatban a topon tudott maradni; Leisztinger Tamás egy közülük. Az elméleti fizikus végzettségű üzletember már a kilencvenes években kivívta a tiszteletet - adott esetben az ellenszenvet - üzleti partnerei körében, roppant szívós - az érintettek egy része szerint inkább a kegyetlen jelzővel leírható - üzletpolitikájával. Azokban a daliás időkben kárpótlási jegyekkel, vállalatfelvásárlásokkal gyarapította vagyonát, majd egyre biztosabban vetette meg a lábát különböző iparágakban, egy időben a Budapesti Értéktőzsdében is volt érdekeltsége, majd az Orbán-korszakban a sport felé is nyitott: hosszú évekig ő határozta meg a miskolci - pontosabban a diósgyőri - sportéletet, amíg a közelmúltban szakításra nem került sor.

Orbán Viktor miniszterelnök és Leisztinger Tamás, a DVTK (akkori) többségi tulajdonosa a klub labdarúgó-edzőközpontjának átadásán 2016-ban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Orbán Viktor miniszterelnök és Leisztinger Tamás, a DVTK (akkori) többségi tulajdonosa a klub labdarúgó-edzőközpontjának átadásán 2016-ban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Leisztinger nagy harcosnak számít az üzleti életben, iparági pletykák szerint nem teljesen önként engedte át szállodáit a NER-nek, és a diósgyőri labdarúgás finanszírozásában sem azért vállalt pusztán szerepet, mert egyébként szereti és állítólag magas szinten űzi ezt a sportágat. Az adott politikai helyzetben ez felvállalandó döntés volt - szólt a városi pletyka abban az időben.

E kiterjedt cégbirodalom egyik alapköve a Domestore Gazdasági és Üzletviteli Tanácsadó Kft., amely 59 vállalkozásban van jelen itthon és külföldön (ennyi leányvállalatot sorolnak fel a 2019-es évről szóló beszámoló kiegészítő mellékletében, és akkor még nem esett szó a közös vezetésű és társult vállalkozásokról), köztük olyan kulcsfontosságú Leisztinger-cégek mögött áll, mint az Arago Befektetési Holding Zrt., vagy a tőzsdén forgó Forrás Nyrt. 

Ami tehát a Domestore-ban történik, annak jelentősége van a Leisztinger-cégbirodalom jövőjét illetően.

Márpedig most történt: a diósgyőri visszavonulással szinte egyidőben közel 4 milliárd forinttal emelték meg a cég jegyzett tőkéjét. A cégnyilvántartás szerint 2020. október 7. hatállyal az addigi 13,6 milliárd forintról 17,579 milliárd forintra nőtt a Domestore jegyzett tőkéje.

A 4 milliárdos tőkeemelés, ha nem is számít rendkívülinek a magyar cégvilágban, mindenképpen a méretesebbek közé tartozik, ezért kérdéseket küldtünk a megadott e-mail címre, hogy tájékoztatást kérjünk Leisztinger Tamás terveiről, a tőkeemelés hátteréről, egyben interjút is kértünk az üzletembertől. A mailcím alapján a megkeresésünk Hidasi Emesénél, a felügyelőbizottság tagjánál landolhatott.

A válasz tömör és egyértelmű:

Köszönjük a megkeresést, nem kívánunk nyilatkozni.

A Domestore egyébként két éve (ennél frissebb üzleti eredmény nincs) 28,3 millió forintos árbevételt ért el, de a profilja (üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás) miatt nem ez határozza meg a cég eredményességét. Ekkora árbevétel mellett is 278,1 millió forintos üzemi eredményt értek el 2019-ben, az adózott eredmény pedig még nagyobb, 771,7 millió forint lett. Ami némi gyógyírt jelenthetett az egy évvel korábbi 1,8 milliárd forintos veszteségre.

Mindjárt más nagyságrendeket kapunk, ha a konszolidált számokat nézzük. Ez alapján a csoport mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárd forintot 2019-ben, árbevétele a 17 milliárdot, a korrigált adózott eredmény pedig 541,7 millió forint volt két éve.

A Domestore köré épült cégháló (melynek nem egy tagja tulajdonosként jelen van a Domestore-ban) jól visszaadja, mi mindenben lát üzletet Leisztinger Tamás. Ebben a körben találjuk például a barcelonai bejegyzésű Chimney Cake nevű vállalkozást, amely - ha nem tévedünk nagyot - az utóbbi időben megint népszerűvé vált kürtőskalács bizniszre állt rá. De van itt romániai, amerikai, szlovén bejegyzésű cég is, valamint a nehézipari, szállodaipari, agrár- és egészségipari érdekeltségek is szerepelnek a listán, csakúgy, mint a sportvállalkozások (amelyekkel kapcsolatban időközben megszülettek a tulajdonosi döntések). Nem mellékesen Leisztingernek médiaipar befektetése is van, a Népszava kiadója, a XXI. század Média Kft. is hozzá tartozik. Arról majd a 2020-as beszámolóból alkothatunk képet, hogyan alakult át a cégbirodalom egy évvel később. Akkor tudjuk meg azt is, mennyi embernek adott munkát a Domestore-birodalom; ahol 2019-ben összesen 1069 embert foglalkoztattak. 

(Lapunk tárta fel tavaly ősszel a BKV buszbérlési beszerzésével összefüggésben, hogy a pályázaton nyertesnek kihozott, offshore hátterű cég mögött a Leisztinger-birodalom fontos emberei találhatók meg. Cikkünk nyomán a főváros elállt a pályázattól.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.