4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tavaly év végéig 15 százalékos magyar állami tulajdonban volt Erste ugyanis rekordnyereséggel zárta a 2023-as évét.

Az Erste működési bevételei 2023-ban – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 39 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatot. Az emelkedés hátterében a díj- és jutalékbevételek közel 12 százalékos növekedése mellett a támogatott hitelek átértékelődése áll, amely a kamatkörnyezet jelentős változása miatt 2022-ben csökkentette (21 milliárd forinttal), míg 2023-ban jelentősen növelte (43 milliárddal) a működési bevételeket – ismertette Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója a 2023-as eredményeket bemutató sajtótájékoztatón.

A Jelasity Radován és vezetőtársai által ismertetett adatokkal a most már csak egyetlen tulajdonos, az osztrák Erste Group Bank AG is elégedett lehet. Fotó: Bánkuti András
A Jelasity Radován és vezetőtársai által ismertetett adatokkal a most már csak egyetlen tulajdonos, az osztrák Erste Group Bank AG is elégedett lehet. Fotó: Bánkuti András

A működéssel kapcsolatos kiadások csaknem 7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste működési eredménye jelentősen, 204 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 125 milliárd forintról. A költség/bevétel arány december végére 33 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 43 százalékról. Az adózás utáni nyereség így 2023-ban 115 milliárd forint lett, míg 2022-ben 53 milliárd forint profittal zárt a bank.

„Az Erste sikere közös sikerünk, melyet a konzisztens stratégiánkra építünk: az elégedett kolléga elégedett ügyfelet jelent, az elégedett ügyfél pedig elégedett tulajdonost eredményez. Munkavállalói körében a bank 2022 után 2023-ban is 78 százalékos elégedettséget mért rekord alacsony fluktuáció mellett. Azon dolgozunk, hogy közelebb hozzuk a bankolást az emberekhez. Digitális platformunk, George folyamatosan fejlődik, országos fiókhálózatunkat pedig minden évben több új koncepciós, digitális, kutyabarát egységgel korszerűsítjük. Ügyfél-kommunikációnkban az egyszerűségre, közérthetőségre törekszünk, legyen szó szerződésről, kivonatról, vagy ügyfél-tájékoztatásról. Az Erste kiemelten foglalkozik a tavaly nagy számban elszaporodott csalási kísérletekkel. Ennek keretében közel 28 ezer csalási kísérletet akadályoztunk meg 2023-ban, ezáltal csaknem 12 milliárd forint értékben védve meg ügyfeleink pénzét. A biztonságos bankolás közös érdekünk” – tette hozzá Jelasity Radován.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2023 végén egy százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene tavaly 41 százalékkal maradt el a 2022-es teljesítménytől. Az NPL-ráta 2,6 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,8 százalékról.

A teljes lakossági hitelállomány 7 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke azonban 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a jelzáloghitelek és a Babaváró hitel iránti kereslet visszaesése miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 46 százalékkal esett vissza a 2022-es eredményhez képest, míg a Babaváró hitel iránt 30 százalékkal csökkent a kereslet. Ezzel szemben a személyi kölcsönöknél 4 százalékkal nőtt az új folyósítás, míg a kisvállalkozók esetében 23 százalékkal ugrott meg a kihelyezés az egy évvel korábbihoz képest.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – tavaly év végére 5516 milliárd forintra nőtt, ami 17 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 70 százalékra nőtt a 2022. végi 63 százalékról. Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon tavaly a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, 2023 végére 22 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A privátbanki üzletág tavaly év végén már ezermilliárd forintos vagyont kezelt.

A vállalati területen a kötvény- és hitelállomány együttesen 8 százalékkal csökkent egy év alatt, december végén 1132 milliárd forint volt. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 5 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 18 százalékkal zsugorodott 2022 végéhez képest. Az egy évvel korábbinál jóval magasabb kamatkörnyezetben a cégek megfontoltabban nyúltak külső forráshoz. Tavaly az új kötvények és hitelek volumene 51 százalékkal maradt el a 2022-es teljesítménytől.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!