3p

Ifjabb Orbán Győző egyik cégének képzeletbeli bizonyítványában meglehetősen sok a fekete pont.

Az Orbán család volt cégei a tulajdonosváltást követően a megszűnés szélén egyensúlyoznak - számoltunk be rólunk elsőként az elmúlt hetekben. A miniszterelnök édesapjának volt cége, a FuvarozNAK Kft. és a NAKK Zrt. is egyaránt komoly anyagi problémákkal küzd, láthatóan Orbán Győző üzleti kapcsolatainak hiánya érezhető hatással bír. Ám nemcsak a volt cégek működése nehézkes, Orbán Viktor idősebbik öccsének lassan kilenc éve birtokában lévő társaság sem tud kikecmeregni a kátyúból, melybe egyébként rendszeresen beleesik.

Ifjabb Orbán Győző 2015 óta tulajdonos az évtizedes múltra visszatekintő, 1991-ben alapított Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-nek. 26 százalékos tulajdoni részesedése mellett még két másik magánszemély birtokolja a társaságot. Bár Orbán Győző az operatív irányításban nem vesz részt, azért mégis igen kínos lehet számára is, ami a tulajdonával történik.

A főtevékenységként mérőműszergyártással foglalkozó cég ellen ugyanis napra pontosan egy éve zajlik végrehajtás. A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága ugyanis 2022. november 16-án rendelte el a végrehajtást a társaság ellen, amit egy hónappal később, december 14-én el is kezdett. Láthatóan a mai napig nem sikerült feloldani ezt a helyzetet, hiszen még mindig folyamatban lévő eljárásként a cégkivonatban szerepel ez a tény.

Pedig az ilyen ügyek kezelésében joggal nevezhetnénk rutinosnak is a társaságot, ugyanis nem ez az első ilyen esetük, többször is beleestek ebbe a kátyúba már. Az Opten adatbázisa szerint az elmúlt 14 évben összesen 9 alkalommal került bejegyzésre végrehajtási eljárás.

Nemcsak az Orbán család volt cégei kerültek kellemetlen helyzetbe. Fotó: MTI/Beliczay László
Nemcsak az Orbán család volt cégei kerültek kellemetlen helyzetbe. Fotó: MTI/Beliczay László

Ezek ellenére a cég gazdálkodása stabilnak tűnik, igaz, a 2022-es év teljesítményét még nem ismerhetjük, a beszámolót ugyanis a mai napig nem sikerült leadniuk. Olyannyira slendriánul állnak ehhez a kérdéshez egyébként, hogy a 2021-es dokumentumokat is csak idén márciusban, tehát 10 hónappal a határidő után tették közzé. 2021-ben egyébként 461 millió forintos árbevételből 2,2 milliós tiszta profit maradt év végére.

Mfor-megjegyzés:

A határidő be nem tartásának rendszerességét, valamit a késedelem mértékét tekintve szinte kisebb csoda, hogy egyáltalán még működik a cég és a NAV nem törölte hivatalból az adószámát. A szabályok szerint ugyanis amennyiben egy cég nem adja le május 31-re az éves beszámolóját, akkor 30 napos határidővel a NAV a közzétételi kötelezettség teljesítésére szólít fel.

Ha ez nem történik meg, akkor szintén 30 napos határidővel és 200 ezer forintos bírsággal újra felszólít a kötelezettség teljesítésére. Ha ekkor sem történik meg a beszámoló közzététele, akkor az adóhatóság hivatalból törli az adószámot és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. A cégbíróság pedig 15 napon belül intézkedik a cég törléséről, vagyis megkezdődik a kényszer-végelszámolás. Mindent egybevéve a beszámoló közzétételének elmulasztása a mulasztástól számított kb. 4-6 hónapon belül a cég megszüntetéséhez vezet.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!