4p

Nem elég, hogy Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének tavaly év végén alapított pártjának esélye sem volt bekerülni a parlamentbe az áprilisi választásokon, a 2020-ban még nyereséges Prior Systems Kft. nevű cége tavaly masszív veszteséget szenvedett el.

Gattyán György neve a LiveJasmin elnevezésű szexkamera-szolgáltatásról vált ismertté kis hazánkban – nem véletlen, hogy ezzel kezdődik a Wikipédián róla készített szócikk is. E tény azonban mára már elhomályosodott, ha most végeznénk egy közvélemény-kutatást arról, mi jut a megkérdezettek eszébe a Gattyán név hallatán, akkor a többség valószínűleg rávágná: az országgyűlési választások.

Gattyán Györgynek a beolvadásokkal sem sikerült megállítania a tőkevesztést. Fotó: Docler Holding
Gattyán Györgynek a beolvadásokkal sem sikerült megállítania a tőkevesztést. Fotó: Docler Holding

Merthogy az évek óta Magyarország leggazdagabb üzletemberei közé tartozó nagyvállalkozó tavaly novemberben gondolt egy merészet és bejelentette, miniszterelnök-jelöltként megméretteti magát az idei voksoláson. Amit Karácsony Gergely szerint nem annyira önszántából tett, sokkal inkább Orbán Viktor kabinetfőnöke, Rogán Antal megrendelésére. Ezt a lapunknak februárban adott interjújában Budapest főpolgármestere azzal indokolta, hogy gyanúsan leállt a Gattyán egyik cégével szembeni NAV-vizsgálat (a DoclerWeb Informatikai Kft.-vel szemben az adóhatóság 2,2 milliárd forint adóhiányt állapított meg – a szerk.). Karácsony biztos volt abban, hogy az üzletembert egyszerűen megzsarolták: „vagy az adócsalók börtönébe megy, vagy a választási porondra”.

Azt nem tudni, hogy valóban így volt-e, mindenesetre Gattyán tavaly decemberben nyilvánosságra hozta, hogy pártot alapított, Megoldás Mozgalom néven, amelyet akár minőségi, kétharmados győzelemre is esélyesnek tartott. A végeredmény ismert: még a parlamentbe sem sikerült bejutniuk, miután csak a voksok alig valamivel több mint egy százalékát kapták meg.

Ráadásul a politikai kudarcért az üzleti élet sem nyújtott kárpótlást Gattyánnak. Ahogy azt lapunk elsőként megírta közel másfél tucatnyi cégét be kellett tolni egy tizennyolcadikba, miután tizenhét társaság saját tőkéje is súlyosan negatív lett, azok együttesen 22,8 milliárdos mínuszra rúgtak, miközben az összesített jegyzett tőkéjük alig 141 milliót tettek ki. Tőketartalékukban 5,4 milliárd szunnyadt, amely mellett még volt 655 milliós lekötött tartalékuk. A tizenhetek által felhalmozott veszteségek nagyságrendjére utal, hogy összesített eredménytartalékuk hiánya meghaladta a 29 milliárdot.

A mínuszokat felhalmozott tizenhét céget tehát beolvasztották egy tizennyolcadikba, a Prior Systems Kft.-be, a cégbíróság bejegyzése szerint 2021. február 28-ai hatállyal. A befogadó cég 2014 áprilisában jött létre, fő tevékenysége egyéb információ-technológiai szolgáltatás. Kizárólagos tulajdonosaként 2019 szeptemberéig a Gattyan Group Societe á responsabilité limitéé volt bejegyezve, akkor került át a Docler Holding S.á r.l.-hez. A 2019-es évet 42,3 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében az ő saját tőkéje is mínuszba (-25,3 millió) ment át. 

Ez utóbbit sikerült eltüntetni a beolvasztásokat kísérő tőkerendezéssel, amelyet követően a Prior 2,45 milliárd forintos saját tőkével folytatta tevékenységét, 71,35 milliós jegyzett tőke mellett.

Ám a 2021-es év ismét visszaesést hozott – derül ki a Prior most közzétett éves beszámolójából. Eszerint a kft. a tavalyi évet 368 millió forintos veszteséggel hagyta maga mögött, saját tőkéje pedig a tavalyelőtti 11,1 milliárdról a múlt év végére 3,7 milliárd alá csökkent. Ezzel szemben álltak a 10,9 milliárdra rúgott kötelezettségei, amelyek többsége ráadásul rövid lejáratú, 6,7 milliárd rendezése ugyanis egy éven belül esedékes, egy meg nem nevezett kapcsolt vállalkozással szemben.

A kiegészítő melléklet átböngészése után arra lehet következtetni, hogy Gattyán cégét a pénzügyi műveletei fordították 2020-ról 2021-re nyereségesből veszteségesbe. Míg ugyanis a Prior a pénzügyi műveletei után 806 millióval kevesebb bevételre tett szert, addig az ezekkel kapcsolatos ráfordításai 356 millióval nőttek. Márpedig ez összességében közel 1,2 milliárdos egyenlegromlás.

Ám Gattyánnak azért annyira nem kell aggódnia. Bár a 100 Leggazdagabb magyar idei listáján leszorult a képzeletbeli dobogóról, vagyona egy év alatt 15 milliárd forinttal 320 milliárdra gyarapodott. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!