2p

A magukat bűnösnek valló végrehajtók bírságát korábban megfelezték, mondván: nem élnek jobban, mint az átlag. Most kiderült: csak osztalékból 73 milliót vett ki egyikük. A bírság pedig megvolt 2,5 millióból.

Februárban zárult le az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőperének első fejezete azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán döntés született azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló büntetőügyben - emlékeztet friss cikkében a 24.hu. A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen nyilatkoztak így, köztük hat önálló bírósági végrehajtó. Ők beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének, volt, aki százmilliókat adott Schadlnak. A bűnösségüket beismert végrehajtók sikeresen fellebbeztek eredeti, egyébként sem túl magas összegű büntetésük mérséklésére, volt, aki még részletfizetésre is kapott lehetőséget. 

A többiekhez hasonlóan a nyolcadrendű vádlottnak is csak 2,5 millió forintos bírságot kellett fizetnie, június elején pedig úgy döntött, hogy végelszámolással megszünteti az irodáját. Az ekkor közzétett pénzügyi beszámolóból kiderül:

néhány hónnappal azután, hogy a bíróság az átlagos jövedelemi viszonyai okán felére csökkentette a Schadl-ügyben kiszabott pénzbüntetését, 73 millió forint osztalékot vett ki a végrehajtói irodából.

A 24.hu megkereste az érintett végrehajtót, ő azonban nem nyilatkozott az ügyről, szerinte "éppen eleget rángatta már a sajtó". A Fővárosi Ítélőtáblát is megkeresték, hogy a 73 millió forint osztalék fényében jogosnak tartják-e, hogy épp a vagyoni helyzetre hivatkozva mérsékelték korábban 2,5 millióra a büntetést; az Ítélőtábla válasza szerint a terheltek vagyoni viszonyaira, jövedelemforrásaira, bevételeire vonatkozó bírói megállapítások a terheltek személyi körülményei körében tett nyilatkozatain alapulnak, ezeket rendszerint külön nem vizsgálják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!