<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Több médiaszakértő mutogatja bőszen a vasárnapi amerikai focis döntő, a Super Bowl nézettségi adatait, amely 11 éve a leggyengébb számokat hozta. Szerintük ez egy újabb bizonyítéka a hagyományos médiafogyasztás trónfosztásának.

A médiapiaci szakértők közül többen immár évek óta temetik a hagyományos televíziónézést, szerintük ez a fajta tartalomfogyasztás hamarosan már csak múlt idő lesz. A lineáris tévézés ugyanakkor még mindig köszöni szépen, jól elvan, ám az is tény, hogy az idő nem ennek a típusú tartalomszolgáltatásnak dolgozik. Ahogy arról a közelmúltban is írtunk az adatok azt mutatják, egyre többen választanak ehelyett különböző típusú streameket, nem véletlen, hogy a Netflix néhány év alatt a világ legértékesebb médiavállalatai közé tudott felnőni, hiszen a tavaly év végén elszenvedett komoly árfolyamesés ellenére is közel 150 milliárd dollár a tőzsdei kapitalizációja.

Az a most publikált adatok után egyelőre vita tárgya, hogy az utóbbi időben az NFL meccseken a látványos támadójátékhoz szokott nézőket a változó szokások, vagy az tartotta távol, hogy a minden idők legkevesebb pontját eredményező döntőjét játszották. A pontzuhataghoz szokott rajongók egy része könnyen lehet, hogy a számukra végtelen unalmas találkozónak csak az első felét nézte meg, ez pedig lehúzhatta a számokat.

A mérkőzést, amelyen a New England Patriots 13-3-ra győzte a Los Angeles Ramst, és szerezték meg Tom Bradyék a csapat hatodik Super Bowl-győzelmét, 98,2 millióan nézték a Nielsen adatai szerint: ez az egy évvel korábbi számokhoz képest 5 százalékos csökkenést jelent. A sportesemény kapcsán viszont nem beszélhetünk arról, hogy a hagyományos tévés közvetítés helyett más módon követték volna a rajongók az eseményt, ugyanis ha a streaming platformokat is beleszámítják, akkor is csak 100,7 millió nézője volt a döntőnek. Ezzel szemben a tavalyi Super Bowlon az összes közvetítési platformot beleszámítva 105,4 millió nézőt mértek. Mindenesetre az, hogy a 2009-es döntő óta most először esett 100 millió alá a hagyományos nézettség, a szakértők szerint figyelmeztető jel lehet.

Az egyelőre nagy kérdés, hogy a jövő évi reklámbevételekre hogyan hat majd a mostani gyengébb nézettségi adat, az viszont biztos, hogy idén kaszált a közvetítési jogok tulajdonosa, a CBS. Maga a döntő egyébként évről évre vándorol az országos adók között, aminek a hátterében az áll, hogy a liga, az NFL így tudja a legnagyobb bevételt elérni.


Find more statistics at Statista

A reklámpiaci statisztikák szerint az idei döntő házigazdája, a CBS 93 darab reklámszpot helyet értékesített, egy-egy 30 másodperces időért pedig a hirdetőknek 5,2 milliót kellett fizetniük. Hogy mekkora kereslet van a legnézettebb reklámpercekért, azt jelzi, hogy a mostani Super Bowlon 54 különböző hirdető volt. Voltak olyan cégek, amelyek több félperces filmet is adtak, de az sem példa nélküli, hogy egyedi anyagok készülnek, amelyek ebben a formában gyakorlatilag csak itt láthatóak. Ezek a kisfilmek többnyire egypercesek, de készült már a Super Bowlra korábban 90 másodperces reklámanyag is. A közvetítés a kiugróan magas nézettség miatt egyfajta erőfelmérő is, és a vállalatok ilyenkor igyekeznek nagyon ütős szpotokat gyártani. (Korábbi Super Bowlos reklámpiaci anyagunkat itt éri el, a tavalyi közönségkedvenc szpotokról pedig ebben a cikkben olvashat.)

Az egy évvel korábbi döntőn az akkori jogtulajdonos az NBC 408 millió dolláros bevételt realizálhatott a Kantar Media statisztikái szerint. Akkor a mostaninál 4 százalékkal lehetett alacsonyabb a reklámidő, és 30 másodpercenként 5 millió dollárt kellett érte fizetni a hirdetőknek.