2018. december 19. 09:31
mfor.hu

Ugyanazért emelik fel éppen őt, amiért a magyar kormány a földbe döngöli: mert a liberális demokrácia egyik legnagyobb védelmezője.

Megválasztotta az év emberét a Financial Times, aki nem más lett náluk, mint a magyar kormány lábtörlője, Soros György.

A milliárdos kapcsán a lap terjedelmes portrécikke kiemeli, hogy mind Magyarországon, mind az USA-ban ő a nacionalista-populista jobboldal egyik legfőbb céltáblája, de a kenjünk-mindent-Sorosra attitűd nem csak az eredeti és a választott hazájában jellemző: Európa-szerte népszerű exportcikké vált az állampolgárok riogatására és mozgósítására.

Soros György Soros György

Az FT megjegyzi, hogy jellemzően teljesítmény-alapon ítélik oda az év embere címet, ebben az esetben viszont az értékek miatt is, melyet Soros képvisel. Leírják, hogy a 88 éves milliárdos a liberális demokrácia és a nyitott társadalmak legnagyobb gyámolítója - ezen eszmék győzedelmeskedtek ugyan a hidegháború alatt, most viszont Donald Trumptól Orbán Viktoron át Vlagyimir Putyinig minden politikai erősember legfőbb céltáblájává váltak.

Soros filantrópként több mint három évtizeden át harcolt adományaival a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen, és a nyitottság, a sajtószabadság és az emberi jogok érdekében, írják. 

"Mindenért engem okolnak, megkaptam azt is, hogy én vagyok az antikrisztus. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de annak a jelének veszem ezt, hogy valamit biztos jól csinálok."

- idézik Sorost.

Röviden átszántanak a legaktuálisabb támadásokon, melyeket a milliárdos kapott: megemlítik, hogy az amerikai félidős választások kampányában a jobboldal azt terjesztette róla, hogy támogatta a közép-amerikaiak migránskaravánját. Ebben az időben történt az is, hogy egy Trump-rajongó bombát küldött a New York-i házához. Soros azt mondja, nagyon fáj neki, hogy a szélsőségeseket a róla fabrikált összeesküvés-elméletek motiválják arra, hogy ártsanak másoknak.

A cikk egyik fotóján láthatóak a magyar kormány antiszemita felhangú sorosozós plakátjai is. Kiemelik, hogy az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor a választási kampánya központi figurájává tette a Sátánnak lefestett Sorost, aki a kormány narratívájában folyamatosan manipulálja az Európai Unió vezetését, és szponzorálja az Európába irányuló migrációt. Szó esik a cikkben a CEU Bécsbe kényszerítéséről is.

A nagy-britanniai Soros-képről is írnak: a szigetorszgában úgy emlékeznek rá, hogy ő az ember, aki lerombolta a Bank of England-et, amikor 1992-ben a font ellen fogadott. Újabban Brexit-ellenessége miatt támadják.

Előkerül az az egészen friss és emlékezetes eset is, hogy a Facebook a kritikusait titokban elkezdte Soros-ügynöknek bélyegezve lejáratni, miután az üzletember felszólalt a vállalat túlzott hatalma ellen.

Az FT találkozott is egy beszélgetésre Sorossal Marrákesben, az ENSZ migrációs csúcsán, és az volt a benyomásuk, hogy a milliárdos mindezen támadások ellenére is szívós maradt, sőt, ez az egész csak energizálja. Soros a találkozón kifejtette a véleményét Donald Trumpról, aki szerinte a saját legnagyobb ellensége, egy nárcisztikus személyiség, aki azt akarja, hogy körülötte forogjon a világ, és amit eddig elért, az a legvadabb álmait is túlszárnyalta.

Soros beszélt az Európai Unióról is, mely kapcsán még mindig nagy szenvedély dolgozik benne, de nyíltan kritizálja annak hiányosságait is. Azt mondja, bizonyos értelemben a Szovjetúnió végnapjaira emlékezteti az államszövetség, mert a brüsszeli bürokraták nem képesek belátni, hogy vesztésre állnak a harcban. Azt mondja, az EU-t látnokok alapították, akik tisztában voltak a vállalásuk gyengeségeivel, de bíztak abban, hogy ha eljön az idő, akkor meglesz a politikai akarat, ami az előrelépéshez szükséges. Most, mint mondja, 

"az EU alkotmányos ügyvédek kezében van, akik mindig megtalálják a jogi kiskapukat a dolgok elvégzésére, így minden, aminek egyszerűnek kellene lennie, bonyolulttá válik."

Soros végül arról beszél, hogy minden nehézség ellenére folytatja a harcot, és a stafétabotot majd fiának, Alexandernek adja át.

"Elvekért harcolunk, függetlenül az eredménytől, függetlenül attól, hogy nyerünk vagy veszítünk. De nem annyira szeretek veszíteni."

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.