3p

Az egyik leggazdagabb magyar Prior Systems Kft. nevű érdekeltsége nem tud kikecmeregni abból a gödörből, amelybe a Covid után zuhant.

A LiveJasmin elnevezésű szexkamera-szolgáltatásról vált ismertté vált, ám az utóbbi időben inkább a politikai kísérletei miatt a lapok címoldalaira került Gattyán György becsült vagyona egy év alatt 317 milliárd forintról 366 milliárdra hízott, amely következtében sikerült megőriznie a negyedik helyét a legtehetősebb magyarok rangsorán. Más kérdés, hogy ez az európai uniós rekorder magyar infláció miatt nem nagy kunszt, alig akadt olyan a százak táborában, aki vagyonának az értéke emiatt nem nőtt.

Elgondolkodtathatja Gattyán Györgyöt a cége mélyrepülése. Fotó: Facebook
Elgondolkodtathatja Gattyán Györgyöt a cége mélyrepülése. Fotó: Facebook

Az összkép tehát kedvező Gattyán számára, még úgy is, hogy akadt olyan érdekeltsége, amely belerondított abba. Ilyen például a Prior Systems Kft., amely ugyan már 2014 áprilisában létrejött – fő tevékenységeként az egyéb információ-technológiai szolgáltatást megjelölve –, csak jó két éve került reflektorfénybe. Azáltal, hogy Gattyán ebbe nem kevesebb, mint 17 veszteséges cégét bepasszírozta. A Prior kizárólagos tulajdonosa 2019 szeptemberéig a Gattyan Group Societe á responsabilité limitéé volt, attól kezdve viszont már az ugyancsak a milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Docler Holding S.á r.l.

Átok ülhet azonban a Prioron, hiszen azután, hogy elnyelte a közel másfél tucat veszteséges céget, az ő eredménye is lefelé vette az irányt. A 2020-as év 851,4 millió forintos adózott nyeresége után a 2021-es esztendőt már 368 milliós veszteséggel zárta, de tavaly még ennél is nagyobb mínuszt, több mint 800 milliósat hozott össze. Aminek következtében a saját tőkéje is tovább apadt, 2022 végén már a 2,9 milliárd forintot sem érte el. Igaz, Gattyánnak még így sem kell további pluszforrást beletennie a Priorba, lévén, hogy a jegyzett tőkéje 71,35 millió.

Más kérdés, hogy a tőkéjével szemben a cég csaknem 11 milliárd forintos kötelezettséget görgetett maga előtt, ráadásul ennek nagyobbik része rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes tartozás volt. 

A veszteségnövekedés okaira csak következtetni lehet a 2022-es üzleti évet záró éves beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletből. Eszerint a Prior a követelésein nagyobb érvágást szenvedett el 2022-ben, mint egy évvel korábban: azok értékvesztése 703 millióra rúgott, míg tavalyelőtt ez a tétel még csak -43 millió volt. Pénzügyi műveletein pedig 133,5 milliót bukott, ennyivel maradtak el a bevételei a ráfordításaitól. A részesedései 456 milliónyival értékelődtek le, szemben a 2021-es közel 390 milliónyival, miközben még az figyelemre méltó, hogy a kapcsolt vállalkozásainak tartósan adott kölcsön összege kiugrott, a 2021-es 776 millióról 2022-re 3,3 milliárd forintra.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!