3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss kormányrendelet szerint a földadót alkalmazó településeknek az idei évre eddig jogszerűen kivetett adót is vissza kell fizetniük október 1-jéig. Ez a visszamenőleges jogalkotás elsősorban a kistelepüléseket fogja rendkívül nehéz anyagi helyzetbe hozni. A rendelkezés akár alkotmányossági aggályokat is felvethet.

Nemcsak, hogy szeptember 1-jétől az önkormányzatok nem alkalmazhatják azt a korábban a Fidesz által hozott törvényt, hogy termőföldre nem szedhetnek be települési adót, hanem

az idei évre már beszedett földadót is vissza kell fizetniük

az adóalanyoknak – derül ki a péntek este megjelent Magyar Közlöny egyik kormányrendeletéből. Az intézkedés szerint a már megfizetett vagy beszedett adót október 1-jéig kell visszatéríteni, míg az idénre jutó adót az önkormányzat már nem szedheti be.

Bár a földadó tilalma Orbán Viktorék bosszúja, amiért Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere is alkalmazta ezt az eddig törvényes adóformát, a rendelkezés elsősorban nem a Csongrád-Csanád vármegyei nagyvárost fogja nehéz helyzetbe hozni.

Nem Márki-Zay Péternek, hanem a kistelepülések polgármestereinek fog fejfájást okozni az Orbán-kormány friss intézkedése. Fotó: MTI / Rosta Tibor
Nem Márki-Zay Péternek, hanem a kistelepülések polgármestereinek fog fejfájást okozni az Orbán-kormány friss intézkedése. Fotó: MTI / Rosta Tibor

Lapunk korábban kigyűjtötte, hogy bár a földadó szabályozása településenként eltér, de legalább 56 olyan település van Magyarországon, mely egészen biztosan adóztatja a termőföldet, és közülük 13 olyan önkormányzat, ahol kormánypárti a polgármester.

Fenti cikkünkben azt is bemutattuk, míg Hódmezővásárhelyen a földadóból tervezett bevétel csupán 2,7 százalékát teszi ki a város közhatalmi bevételeinek (azaz a jogszabályi előíráson alapuló saját bevételeknek), aközben Hajdúnánáson, ahol a polgármester a Nemzeti Agrárkamara alelnöke, a fideszes Szólláth Tibor, ez az arány már 4,7 százalék, az ugyancsak fideszes irányítású Kondoroson pedig 12,2 százalék.

A legnagyobb gondot ez a visszamenőleges hatályú jogalkotás a földadóból élő aprófalvaknál fogja okozni. Korábbi cikkünkben rámutattunk, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nyéstán a közhatalmi bevételek 83,3 százalékát biztosította a földadó, de 70 százalék fölötti az arány a Fejér vármegyei Nagyveleg, a Baranya vármegyei Bánfa, a Veszprém vármegyei Karakószörcsök és Kisberzseny vagy épp a Zala vármegyei Nagypáli büdzséjében is.

Lapunk megkeresésére április végén nyilatkozott több polgármester is. A választ adó településvezetők egyöntetűen azt mondták,

ők eddig jogszerűen alkalmazták a termőföldre kivetett települési adót, aminek törvényességét a kormányhivatal rendszeresen ellenőrizte is.

A földadóból származó bevételek felhasználásáról már eltérően nyilatkoztak. Volt olyan település, ahol a temetőt térkövezték le belőle, másutt pályázati önerőként tudták felmutatni, megint más közösségben azokat a földutakat tették rendbe belőle, melyeken a gazdák megközelítik termőföldjeiket.

Volt, ahol a földadóból tartották karban a gazdák által használt földutakat. Fotó: Pexels
Volt, ahol a földadóból tartották karban a gazdák által használt földutakat. Fotó: Pexels

A polgármesterek április végi cikkünkben még nem tudták megmondani, a kieső bevételt miatt hogyan kell módosítaniuk a költségvetésüket. Egyikük a vadászati jogosultjait szeretné adóztatni, másikuk az ebből a bevételből tervezett fejlesztéseket halasztaná el. Több polgármester akadt, köztük fideszes is, aki azt nyilatkozta, a bevételkiesést más adónem megemelésével kívánja majd pótolni.

Az az intézkedés, hogy az idei évre jutó, szeptember 1-jéig jogszerűen beszedett földadót visszamenőleges hatállyal kívánja visszaadni az Orbán-kormány az akár milliárdos vagyonnal rendelkező agrárbáróknak is, már alkotmányossági aggályokat is felvet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!