3p

40,5 milliárd forintos nettó profitra számít a Concorde az OTP második negyedéves jelentésétől, ezzel az év első hónapjára 81,2 milliárdos nyereséget kalkulálnak, ami összhangban van a menedzsment 150 milliárdos céljával. A nem teljesítő hitelek aránya 6,5 százalék lehetett június végén az elemzők szerint.

40,5 milliárd forintos nettó profitra számít a Concorde az OTP második negyedéves jelentésétől, ezzel az év első hónapjára 81,2 milliárdos nyereséget kalkulálnak, ami összhangban van a menedzsment 150 milliárdos céljával. A nem teljesítő hitelek aránya 6,5 százalék lehetett június végén az elemzők szerint.

forrás: Concorde


A hitelvolumen továbbra is növekszik, az év/év 14-15 százalékos növekedés azonban csak a forint gyengülésének tudható be, negyedév/negyedév alapon (amikor a forint jelentősen erősödött) 9 százalékos volumencsökkenést látunk - olvasható a Concorde pénteken kiadott elemzésében. Az OTP egyébként jövő pénteken számol be az első negyedéves eredményeiről.

A betétek mennyisége év/év 4 százalékkal nőtt, negyedév/negyedév összehasonlításban viszont vélhetőleg ugyanennyivel csökkent. Főleg belföldön ment a betétgyűjtés. Ennek megfelelően az OTP hitel/betét mutatója 133 százalékon állt június végén, szemben az előző negyedév végi 139 százalékkal és a tavalyi 122 százalékkal. Ezen mutató csökkenése egyértelműen pozitívnak tekinthető.


Számításaink szerint a tavalyi 5,6 százalékról 6 százalékra nőtt a nettó kamatmargin, azonban az előző negyedév végén ez még 6,6 százalék volt. Szemmel láthatólag itt sem az OTP üzletpolitikája, hanem a forint ingadozása a döntő tényező.

A díjbevételek nem úgy tűnik, hogy tartani tudnák a lépést a volumennövekedéssel, itt 10 százalékos visszaesést látunk év/év alapon. A jó hír, hogy az üzemi költségek csaknem 4 százalékkal csökkentek, így a költség/jövedelem mutató 51 százalékról 45 százalékra eshetett.

A céltartalékképzés területén az OTP továbbra is óvatos; a céltartalékok a tavalyi szint több mint triplájára nőttek, amire különösen Magyarország és Ukrajna szolgáltat okot. A nem teljesítő hitelek (NPL) aránya várhatóan 210 bázisponttal 6,5 százalékra ugrott.

A leánybankok közül az ukrán várhatóan veszteséges marad még a harmadik negyedévben is, és az orosz is maximum nullszaldósra jöhet ki.

Az OTP részvényértékének év eleje óta euróban mért 40 százalékos emelkedése lényegesen elmarad az Erste teljesítményétől, azonban sokkal jobb, mint a PKO banké. A jelenlegi 1,4-es P/BV mutatóját reálisnak látjuk. Relatíve pozitív hozzáállásunk az OTP-hez nem változott érdemben, azonban a részvényár már elérte az év végére várt 4301 Ft-os értéket, ami miatt ezeken a szinteken már nem vennénk az OTP, hacsak nem fáj nagyon a short.


Egy szemléletes példa az értékeltségekre: az Egis és az OTP jelenleg nagyjából ugyanolyan, 9-10 körüli P/E mutatóval forog, azonban miközben az Egis egy szemlátomást folyamatosan bővülő és viszonylag transzparens piacon működik, addig a bankszektor manapság a látható számok alapján is folyamatosan szűkülő és kiemelten kockázatos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!