<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Méretes összeggel, 2,616 milliárd forinttal lehet gazdálkodni, ha beüt a főnyeremény. Ennyiből rengeteg új lakás kijön, amit aztán bérbe adva újabb pénzfolyam jön. Vagy egy kisebb sportcsarnok. Vagy egy szintén nem nagy szálloda.

Vasárnap felvirradhat a nagy nap valakinek. Ha egymaga nyer a hatos lottón, akkor 2,616 milliárd forinttal lesz gazdagabb. Eladományozhatja, szétoszthatja a családban vagy mindet magára költheti. Luxusautókból is több tucat kijöhet, de akár egy közepes méretű lakóparkot vagy egy kisebb sportcsarnokot is nevére (vagy cégének nevére) írathat.

Ha lakásban gondolkodik, akkor - miután megvette álmai villáját valamelyik budai hegyen 400-600 millió forintból - még bőven körülnézhet a NER-uralta Balatonon. Ott egy újfajta, közepes méretű tóparti nyaralóért nem kell többet fizetnie, mint 200-300 millió forint. Ha ugyanott csak lakást venne, mondjuk egy penthouse-t, akkor egy ilyen 100-120 négyzetméteres hajlékért is ilyesforma összeget kell fizetni.

Vidéken is körül nézhet az újdonsült milliárdos, ott is van pár jó lakópark (fotó: mfor.hu)Vidéken is körül nézhet az újdonsült milliárdos, ott is van pár jó lakópark (fotó: mfor.hu)

Természetesen lehet kisebb igényű is. Például kinéz magának egy új angyalföldi, netán a Dunához közel épülő lakóparkot és ott a bérbeadásra legalkalmasabb ingatlanok közül (40-50 négyzetméter) válogathat, ezek darabjáért 50-55 millió forintot számláznak manapság. A kedvelt 70 négyzetméteres méretű lakásokból 30-32 darabot vásárolhat, ha csak ilyet vesz, akkor egyszerre több emelet is az övé lehet. A havi bérleti díjak a kisebbek esetében átlag 130-150 ezer, a nagyobbaknál 180-240 ezer forint között mozognak.

Adunk valami más támpontot is, méghozzá a Duna Housét. A legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózat november közepén kiadott összesítése szerint a lakóingatlanok 4 százalékáért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forint felett, míg 9 százalékukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Az adásvételek közel 10 százalékánál (mintegy 13 ezer tranzakció) a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot.

Lakások átlagos négyzetméterára településtípus szerint, Budapest=100% (forrás: MNB)Lakások átlagos négyzetméterára településtípus szerint, Budapest=100% (forrás: MNB)

Idén az eddigi legdrágább ingatlan egy 5. kerületi, 111 négyzetméteres lakás volt, ami 240 millió forintért cserélt gazdát. Házak tekintetében a 2. kerületben fizettek a legtöbbet, 200 millió forintot egy 250 négyzetméteres épületért. A drágább ingatlanok nem meglepő módon a budai oldalon helyezkedtek el, javarészt több száz millió forint feletti volt eladási áruk, 1,5-2 millió forintos négyzetméterárral számolva.

A legolcsóbb lakásért Budapesten idén 8,7 millió forintot fizetett az új tulajdonosa az idei évben. Tíz millió forint alatt azonban csak elvétve található már tranzakció a fővárosban, ekkora összegért a 19., a 20., sőt, még a 8. kerületben is volt elérhető néhány darab, jellemzően felújítandó minigarzon.

Tovább drágultak 2021 harmadik negyedévében a megvásárolható új lakások Budapesten, a XIII. kerületet pedig a fővárosinál is nagyobb sebességű áremelkedés jellemezte - derül ki a LIVING és az Eltinga közös XIII. kerületi új lakáspiaci jelentéséből. A szabad lakások kínálati átlagára a kerületben átlépte a négyzetméterenkénti egymillió forintot, ez megfelel a fővárosi átlagnak. A XIII. kerületi építés alatt álló projektekben körülbelül 2000 szabad lakás található, amely több mint 200-zal kevesebb az előző negyedévben mértnél az új projektindítások ellenére is. A még szabad lakást kínáló projektekben eddig 4900 lakás kelt el, illetve 334 foglalt.

Az árak gyors növekedése jelentős hozamot eredményezett a tulajdonosok számára az ingatlanok értékesítése során. Az MNB lakásárindexe alapján a 2008-as maximumhoz képest 2021 első negyedévében több, mint duplájára nőtt az ingatlanok ára. A pandémia átmeneti megtorpanást hozott ugyan a lakáspiacon, de az idei évben ismét népszerűvé vált az ingatlanbefektetés.

5-10 éves távlatban a lakásárak emelkedése jelentős hozamot ad a befektetők számára és az elmúlt 20 évet nézve az árak közel megnégyszereződtek, amely évesített hozamként így 7 százalékot jelentett. A lakásárak változásához köthető hozamok között ugyanakkor akadnak különbségek: az utóbbi években Budapesten lényegesen nagyobb hozam volt tapasztalható más községekhez és városokhoz képest.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.