5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az állandó és gyors változások korát éljük. A változások közepette csak az a szervezet tud fejlődni, amelyik képes az állandó megújításra, tanulásra és innovációra.

Az innováció nyitottságot, kritikus gondolkodást, állandó problémakeresést, a lehetséges megoldások felvetését és ütköztetését igényli. Az a szervezet, amelyben a problémák felvetése negatív reakciókat válthat ki, hiába költ innovációra, nem éri el vele a kívánt eredményt. De a bürokrácia, a merev, esetenként érthetetlen és felesleges szabályok, az állami intézkedések kiszámíthatatlansága is gátolja az innovációt. De talán a legnagyobb gát a bizonytalanság. Ha az ötlet kitalálójában felmerülhet a kétség, hogy eredményeit nem tudja megvédeni, az elveszi a kedvét az innovatív gondolkodástól. Másrészről az innováció sikeréhez szükség van úgynevezett innovációs ökoszisztémára, azaz támogató rendszerre, amelynek csak egy – bár nem elhanyagolható – eleme a finanszírozás. De ugyanennyire fontos az ország intézményrendszerének hatékony, korrupciómentes működése, a vállalkozások működési biztonsága, a vállalkozók és a kormány közötti együttműködés kiszámíthatósága és a vállalkozás-  és innovációbarát kultúra.

Ha nincs kialakult innovációs ökoszisztém, akkor a hatékonyság is csökken (Forrás: Depositphotos)Ha nincs kialakult innovációs ökoszisztém, akkor a hatékonyság is csökken (Forrás: Depositphotos)

Magyarország a GDP 1,48 százalékát költötte innovációra 2019-ben. Ez az EU-ban a nem túl rossz  12. helyet jelenti. Ugyanakkor innovációs eredményeink az EU tagországok között ennél sokkal rosszabbak. Hosszú ideje nem tudunk előbbre lépni az Európai Innovációs Teljesítménytáblán a 22-23-as pozícióból. A legutóbbi, 2020 évi sorrendben a 23. helyen vagyunk, ami 11 hellyel rosszabb, mint az innovációs kiadásaink szerinti helyezésünk. Az MNB 2021. évi Termelékenységi Jelentése így fogalmaz: „az innovációs ráfordítások időbeli alakulását tekintve alapvetően kedvező a kép, azaz döntően növekednek a ráfordítási számok. Az innovációs hatékonyságot nemzetközi viszonyrendszerbe helyezve érdemi lemaradást láthatunk.” (55. oldal)

A tanulmány tehát elsősorban az innovációs rendszer gyenge hatékonyságában látja a probléma okát, amit így foglal össze: „összességében a kimeneti indikátorok dinamikája nincs összhangban a bemeneti indikátorok jellemzően trendszerű növekedésével, ami az innovációs hatékonyság csökkenését jelenti.” 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.