Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Szabó Dorottya – Trautmann László

Eméletileg az egyetemek feladata az lenne, hogy a hallgatókat felkészítse a munkaerőpiac kihívásaira. Róka fogta csuka helyzetet teremt, hogy a munkáltatók viszont már a pályakezdőktől is tapasztalatot várnának el, sőt gyakran még a hallgatói státuszban vállalt projektek esetén is támasztanak feléjük ilyen követelményeket. Szabó Dorottya és Trautmann László elemzi a fennálló helyzetet.

Az emberek többsége bizonyára emlékszik az első, nyögvenyelősen elkészített szakmai önéletrajzára, amiben minden potenciálisan releváns információt megpróbált feltüntetni, hogy ne legyen kínosan üres az az egy oldal, amit elvárásként maga elé képzelt. Egyetemi hallgatóként könnyen előfordulhat, hogy az első CV-t nem is a munkaerőpiacra szánja az ember, csupán valamilyen pályázat keretében követelik meg tőle. Egyikünk emlékszik, hogy pár hallgatótársával eltökélt szándékuk volt egyetemi demonstrátornak jelentkezni az első tanév végén, amikor szembesültek az első CV-k zavarba ejtő problémájával. Végtelenül frusztrált minket, hogy a hallgatói státuszunkon túl aligha van bármink, amit felmutathatnánk, pedig még nem is a munkaerőpiacra készültünk kilépni.

Az egyetemek számos szakmai lehetőséget kínálnak a hallgatóiknak a szigorúan vett képzési kereteken kívül is. Hallgatói szervezetek tucatjai várják a lelkes tagokat a közös szakmai fejlődés, és közösségi élmények megélésének reményében, vannak oktatók, akik kutatásokba igyekeznek hallgatókat bevonni, az Erasmus pedig egy örökzöld lehetőség a diákok számára, hogy a képzésre való jelentkezés során vállalt kötelezettségeken túl is aktivitást mutassanak. Mégis felmerül a kérdés, hogy mindezeket a lehetőségeket elegendőnek találják-e a hallgatók arra, hogy a tanulmányaik végeztével biztosított és zökkenőmentes legyen a munkaerőpiaci elhelyezkedésük, hogy a munkaadók elégedettek legyenek az eléjük csúsztatott szakmai önéletrajz láttán.

A KSH adatai (1) azt mutatják, hogy 2009 óta a 20-24 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma, ami feltételezhetően magában foglalja az alapszakos hallgatók túlnyomó többségét, növekedést mutatott. 2016 IV. negyedévében érte el a legmagasabb értéket, ekkor ebben a korosztályban 291,4 ezren dolgoztak, attól kezdve viszont egy enyhe csökkenés látható (1. ábra). Eközben a 25-29 éves korosztály esetében, amit viszonyítási alapként használunk fel, egy átmeneti csökkenést követően a 2009-es érték környékén, 500 ezer fő körül stabilizálódott a foglalkoztatottak száma az utóbbi években.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.