Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Tóth Hajnalka - Trautmann László

Magyarországon is komoly problémát jelentenek a korai iskolaelhagyók, akik később általában nem tudnak megkapaszkodni a munkaerőpiacon. A járványhelyzet a problémát felerősíthette, hiszen a korai iskolaelhagyok többségében a rosszabb szociális helyzetben lévők közül kerülnek ki, akik az online oktatásba nehezebben tudtak bekapcsoldóni. Tóth Hajnalka és Trautmann László elemzése a korai iskolaelhagyás okait és hatásait vizsgálja.

Magyarország számára a tudásalapú gazdaság korában jelentős versenyképességi kihívás az oktatási-, szakképzési rendszer hatékonyságának és eredményességének javítása, a fiatalok képzettségének növelése. E kihívásra adott válasz szükségességét felerősítette a járvány, hiszen az online oktatás jelentősen növeli a szociális háttér különbségét az oktatási teljesítményben nemcsak a tanév végén, hanem hosszú távon is. A FED San Francisco-i tagbankjának elemzése szerint a 2020/2021-es tanév (illetve másfél év) anomáliái még 70 évig éreztetni fogják hatásukat a gazdasági teljesítményben. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy ez a hatás nem egyenletes lesz, az alacsonyabb jövedelmű, rosszabb szociális háttérrel rendelkezők sokkal tovább fogják nyögni ezt a tanévet. E hatás csökkentése közös érdekünk Magyarországon is, ezért kap kiemelt figyelmet a világon mindenhol az iskolai lemorzsolódás vizsgálata.

A statisztikai adatok szerint az iskolákból kimaradók, szakképzetlen, középfokú végzettséggel nem rendelkezőknek alig harmada képes a munkaerőpiacon megkapaszkodni. A tartós munkanélküliségnek súlyos egyéni és társadalmi következményei vannak. Társadalmi integráció hiányában a képzetlenek munkaerőpiaci esélyei, fizikai, mentális egészsége fokozatosan romlik, integrációjuk társadalmi költsége jelentős.

Az európai tagállamok 2010-ben az Európa 2020 stratégiájában vállalták, hogy a 2013-2020-as uniós költségvetési ciklus alatt az iskolából lemorzsolódó fiatalok arányát 10 százalék alá csökkentik. Az uniós meghatározás szerint korai iskolaelhagyók, lemorzsolódók azok a 18-24 év közötti fiatalok, akik iskolai tanulmányaikat középfokú végzettség, szakképzettség nélkül fejezik be, és az adatfelvétel időszakában nem vesznek részt semmilyen képzésben. Az utolsó elérhető statisztikai adat szerint a szakképzettség nélküliek (18-24 év közöttiek) aránya Magyarországon majdnem 12 százalék. Ez azt jelenti, hogy kb. minden kilencedik magyar fiatal a tanköteles korban nem tudja képességeit kibontakoztatni, további boldogulásához megfelelő tudást képzettséget, szakképesítést szerezni.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.