4p

A hivatalos adatok szerint is évről évre rosszabb a helyzet, de a valóság ennél is elszomorítóbb lehet. A kormányzat a megoldás helyett tagad és terel.

Évről évre több súlyos, akár halált is okozó kórházi fertőzésekről számolnak be a kórházak, de a valóságban még rosszabb a helyzet – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a kórházi fertőzésekről szóló cikksorozatának első részében, amely a Telexen jelent meg.

2021-ben korábban elképzelhetetlenül sok, számítástól függően mintegy 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak az egészségügyi intézmények, és az esetek csaknem fele halállal végződött. Ebből 1400 esetben maguk a kórházak elismerték azt is, hogy a kórházi fertőzés szerepet játszott a betegek halálában. 2022-ről még nincs elérhető adat.A Direkt36 emlékeztet ugyanakkor arra, hogy ezek a számok nem fedik teljesen a valós helyzetet. Egy részletes európai vizsgálat 2017-ben arra jutott, hogy Magyarországon évente több mint 78 ezer kórházi fertőzés történik, ami azt jelenti, hogy a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka (csaknem minden 25. ember) fertőzést kap. Ez többszöröse az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) bejelentett kórházi fertőzéseknek.


Takács Péter államtitkár - a kormányzat tisztában van a helyzet súlyosságával, de inkább tagad? Fotó: MTI
Takács Péter államtitkár - a kormányzat tisztában van a helyzet súlyosságával, de inkább tagad? Fotó: MTI

Miközben a probléma nyilvánvaló, a Direkt36 kutatásai szerint a kormány és az állami szervek nem tesznek komoly erőfeszítéseket a megoldására. Sőt, mindent elkövetnek azért, hogy eltitkolják a betegek és valójában még az egészségügyben dolgozók elől is, hogy mennyire súlyos a helyzet, és hogy mely kórházakban kellene különösen odafigyelni a fertőzések visszaszorítására.

Tudják, de tagadják


A Direkt36 ugyanakkor egy egyéves nyomozás során számos új részletet feltárt a kórházi fertőzésekről. A most induló, Semmelweis Projektnek hívott négyrészes cikksorozat és a hozzá kapcsolódó, november 11-én megjelenő dokumentumfilm főbb megállapításai a következők:

  • a magyar állam és a politikusok tisztában vannak a probléma súlyával, de több energiát fektetnek a tagadásába és a szőnyeg alá seprésébe, mint a megoldásába;    
  • szándékosan és változatos eszközökkel titkolják, hogy valójában mi a helyzet az egyes kórházakban, nehogy „megijedjen a lakosság”;    
  • bebizonyítjuk, hogy a helyzet még a hivatalos statisztikáknál is súlyosabb, és a valóságban lényegesen több a kórházi fertőzés;
  • szakemberek segítségével készítettünk és közzéteszünk egy Magyarországon egyedülállóan részletes, néhány évvel ezelőtti adatokon alapuló elemzést, amelyből nagy biztonsággal meg lehet mondani, hogy a magyar kórházak – sőt, az egyes kórházak egyes osztályai – hogyan teljesítenek egymáshoz képest, hány fertőzést azonosítanak;     
  • több – a rangsorunkban kiugróan sok fertőzést jelentő – kórház esetében közelebbről is bemutatjuk, mi áll a háttérben
  •  európai összehasonlításban több mutatóban is sereghajtó Magyarország: kevés kézfertőtlenítő fogy, kevés a laborvizsgálat, kevés a nővér, miközben még mindig sok a többágyas kórterem. Ezek a tényezők mind segítik a fertőzések terjedését.

A kórházak rangsorának – amelyet egy következő cikkben tesz közzé a Direkt36 - alapját egy olyan nyers adatbázis képezte, amelyet még a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) perelt ki az államtól és bocsátott a Direkt36 rendelkezésére. Ez még a Covid-járvány előtti időszakból, összesen három évből tartalmazza minden bejelentett kórházi fertőzés részletes adatait.

Közben a legfrissebb kórházi fertőzéses adatokért a TASZ segítségével pert indított a Direkt36, mert az NNGYK – figyelmen kívül hagyva, hogy korábban már több bíróság is kimondta, hogy nem titkolhatja el a kórházi fertőzéses adatokat – továbbra is igyekszik meggátolni azok nyilvánosságra kerülését.Az egészségügyért felelős Belügyminisztérium nem reagált a Direkt36 kérdéseire, és nem érkezett válasz a kórházakat felügyelő Országos Kórházi Főigazgatóságtól sem. A fertőzések adatait gyűjtő NNGYK szakmai vezetője adott egy interjút a Direkt36-nak, de ő eleve azt hangsúlyozta, hogy ők csak a szakmai ajánlásokat teszik meg a kórházaknak, az pedig már az intézmények vezetőinek és a fenntartónak – tehát az államnak – a feladata, hogy biztosítsák a szükséges forrásokat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!