3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Épp akkor beszélt Takács Péter egészségügyi államtitkár az egészségügy átalakításáról, amikor kiderült, hogy az Uzsoki kórházban leáll a kardiológiai osztály. 

Majdnem minden egészségügyi átalakítási folyamatnak a közepén tartunk, ezzel kezdte előadását Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján. Nem számítanak uniós forrásra az egészségügy területén, nem lesz RRF forrás a finanszírozási rendszer átalakítására, ezt hazai forrásból kell megvalósítani. Olyan makrogazdasági környezet van, hogy nincs sok pénz – mondta az államtitkár, amiről az Economx számolt be.

Beszélt arról is, hogy a kórházak hamarosan plusz forrásokat kapnak, márciusban folytatódik a kórházkonszolidáció, de erről még zajlik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal. Ez már csak azért is fontos lenne, mert december végén a kórházakban több, mint 62,2 milliárd forintnyi kifizetetlen számla halmozódott fel.  Az adat meglepő, hiszen 90 milliárd forintot kaptak konszolidációra az intézmények.

 Takács Péter a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt. Fotó: MTI
Takács Péter a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt. Fotó: MTI

Beszélt az államtitkár arról is, hogy 2028. január 1-ig a gazdaságtalan üzemméretű praxisokat, különösen az 1200 alatti körzeteket kivezetik, ebből jelenleg 250 van Magyarországon. Kitért a védőnői hálózatra és az új ügyeleti rendszerre is, ahol 20 százalékkal csökkent az indokolatlan mentő kivonulások száma.

Hangsúlyozta,, hogy nem zárnak be kórházat, járási egészség központtá fejlesztik majd ezeket. Beszélt arról is, miért vannak blokkolva a kórházak eszközigénylései. A 2025-ös költségvetéssel kapcsolatban kijelentette, hogy az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szféra területén nem csökkenhetnek a források, minden más területre valószínűleg kevesebb jut majd.

Az állami- és a magánegészségügy szektor szétválasztása kapcsán Takács Péter elmondta, már a folyamat vége felé tartanak, és hamarosan elkezdik a két szektor együttélését szabályozni.

Hangsúlyozta, hogy kormányzati döntés szükséges ahhoz, hogy mely magántulajdonú szolgáltatókat engedik be hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba. A döntés után a bértámogatás beépítése, szektorsemleges finanszírozás kell. 

Jelenleg a várakozási idővel a legelégedetlenebbek a betegek, míg korábban a paraszolvencia volt az a terület, ami nagyon zavarta őket.

A szűrővizsgálatok rendszerét is átalakítják. Siralmas a egészségügyi állapota, ebben előre lépésre van szükség. Az a terv, hogy öt évente egyszer mindenkinek egy általános egészségügyi szűrésen részt kell majd vennie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!