3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Parlamenti kérdést kapott Pintér Sándor belügyminiszter Kanász-Nagy Máté LMP-s képviselőtől, aki arra várt választ, hogy a kormány miképp kezeli a kórháziadósság-állományok halmozódását? Megérkezett a válasz.

2023 januárjában történelmi csúcsot döntött a kórháziadósság-állomány, miután egy hónap alatt több mint 15 milliárd forint kifizetetlen számlát halmoztak fel az ellátók. Tény, hogy a kiugró tartozás egyik meghatározó oka az energiaárak növekedése volt. Közben, február elsejétől végre visszaállították a sokak által sürgetett teljesítményfinanszírozást. Ebben a helyzetben tette fel a kérdést Kanász-Nagy Máté, akinek Rétvári Bence államtitkár válaszolt a belügyminiszter nevében.

Egy csapásra nem fog eltűnni az adósság. Fotó: Depositphotos
Egy csapásra nem fog eltűnni az adósság. Fotó: Depositphotos

Az államtitkár válaszában emlékeztette az ellenzéki képviselőt arra, hogy az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományát 2022-ben 55 milliárd forinttal konszolidálta a kormány, miközben tavaly az intézmények villamos- és földgázenergiaár-kompenzációjából közel 11,2 milliárd forintot csoportosítottak át az egészségügyi intézményeknek. Többféle átcsoportosításnak, illetve kormányhatározat-módosításoknak köszönhetően pedig több mint 12 milliárd forintot kaptak a kórházak a 2023. évi villamos- és földgázenergia beszerzések miatti többletköltségekre.

Egyúttal Rétvári arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány megkezdte az Egészségbiztosítási Alapon belül rendelkezésre álló források finanszírozási és jogszabályi környezetének felülvizsgálatát.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) meghatározta, hogy milyen mértékben finanszírozott egy-egy szakma, így megvalósul az úgynevezett szakmafedezeti kiegyenlítés.

"Ezen kívül az ellátások valós költségtartalmának kialakítása is elkezdődött, amihez „teljes körű kódkarbantartásra”, valamint átfogó, az egészségügyi szakmákra kiterjedő adatgyűjtésre és díjtétel-felülvizsgálatra van szükség" – írja az államtitkár.

Bár a betegek még nem tapasztalják, a kormány szerint a "finanszírozási keretek jobb elosztása 2023. január 1-jétől már a lakosságszám figyelembevételével valósul meg", amivel a betegutak is jobbak lesznek. Állítólag ezzel csökken a kórházi adósságnak az a hányada, amit a lakosságszám és a területi ellátási kötelezettség aránytalanságai okoztak. Az adósságtermelődést meggátolja az is, hogy míg az Egészségbiztosítási Alap 2022. évi költségvetésének eredeti előirányzata 3 600 milliárd forintot, addig 2023-ban már 4 033 milliárdot tartalmaz az ellátások fedezetére.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója ugyanakkor március elején azt mondta, a februártól visszaállított teljesítményfinanszírozástól nem várható, hogy a kórházak adóssága csökkenni fog, legfeljebb azt, hogy igazságosabb lesz a forráselosztás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!