4p

Pont két évtizede, húsz évvel ezelőtt született meg az az alkotmánybírósági döntés, amely elutasította azt a lehetőséget, hogy a gyógyíthatatlan betegek kérhessék a kegyes halált.
 

A Népszava cikkében arról beszélgetett Kovács József orvos-bioetikussal, hogy mégis mi változott azóta, a nagyon leegyszerűsítve lényegében azt kimondó állásfoglalás óta, amely szerint a beteg önrendelkezési joga nem terjedhet ki odáig, hogy segítséget kapjon a halálához.

Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva a professzor elmondta, hogy nemzetközileg történtek komoly változások, például az elmúlt 25 évben nyolc országban vált megengedetté az aktív eutanázia, ebből négy európai. Elsőként Hollandiában, majd további hét országban: Belgiumban, Luxemburgban, Spanyolországban, Kanadában, Kolumbiában, Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos államaiban vált megengedetté. Emlékeztetett, egy másik lehetőség az orvos által segített öngyilkosság, a PAS (physician-assisted suicide), ami jelenleg Amerika 11 államában legális, valamint Svájcban.

Aktuális a kérdés

Dr. Karsai Dániel András alkotmányjogász szeptember utolsó hetében tette közzé azt, hogy gyógyíthatatlan betegsége folytán (amiotrófiás laterálszklerózis, közkeletű rövidítésben: ALS) a  törvényi  tilalom ellenére azt szeretné, hogy legálisan ő dönthesse el: mikortól tartja folytathatatlannak a saját életét. Ezért a Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy a kegyes halált (az eutanáziát) jogszerűen, törvényesen kérhesse és kaphassa. Vele készült interjúnkat itt olvashatják:
 

Azzal kapcsolatban, hogy milyenek az esélyei Karsai Dánielnek arra, hogy kedvező döntést kapjon, Kovács József úgy fogalmazott, hogy a jogász beadványa értelmezhető úgy is, hogy az öngyilkosságban való segítségnyújtást kéri, meg úgy is, hogy az aktív eutanáziát. Az orvos által asszisztált öngyilkosság esetében a beteg megkapja a gyógyszereket, amit egy meghatározott protokoll szerint maga vesz be. Az orvos csak előkészíti ezeket, de ő nem aktív. A másik esetben, aktív kegyes halálnál az orvos maga adja be ezeket a gyógyszereket.

Hangsúlyozta, ugyanakkor az életvégi döntésbe ma is beletartozik Magyarországon, hogy valaki visszautasítsa az életmentő, életfenntartó kezelést, például lélegeztetést, mesterséges táplálást, amihez orvosi segítségre van szükség.

Két fontos hiányosságra is felhívta a figyelmet. Fotó: Depositphotos
Két fontos hiányosságra is felhívta a figyelmet. Fotó: Depositphotos

Hiányoznak a feltételek

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy megvannak-e Magyarországon az aktív eutanázia megengedésének, a professzor úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint nincsenek. Hangsúlyozta, ennek ha az egyéb kérdésektől el is tekintünk, biztos, hogy van legalább két feltétele: az adott ország legyen nagyon gazdag és szabálykövető, és ezeknek együtt kell érvényesülniük. Mint mondta, a gazdagságra azért van szükség, hogy egy haldokló mindent megkaphasson, ami csak elérhető a egészségügy pillanatnyi színvonalán, s ha így sem lehet csillapítani a szenvedését, csak akkor kerülhessen szóba az eutanázia. De a magyar egészségügy nem ennyire gazdag, itt könnyen lehet, hogy emiatt nem kapja meg a szenvedéscsillapítás minden lehetőségét.

Az pedig elfogadhatatlan, hogy a szegénység okozta szenvedésből való kiútként tekintsenek az eutanáziára. Ha ezt megengednénk, oda lehetne a motiváció arra is, hogy fejlesszék az egészségügyet – tette hozzá.

A másik feltétel véleménye szerint a szabálykövetés. Hollandia például nagyon szabálykövető. Magyarország kevésbé az, így az emberek esetleg nem lesznek biztosak abban, hogy minden szabályszerűen fog történni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindez az eutanázia esetében nagyon nagy probléma.

(Népszava)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!